ANNONS

Innehåll från Grana Padano

Julgransbröd med fluffig ost – ett måste i vinter

Bjud på nybakade ostiga frallor i jul. Här är receptet från Linneas Skafferi.

Matkreatören Linneas Skafferi fortsätter inspirera oss i köket. Härligt julgransbröd med Grana Padano står nu på agendan. 

– Jag tog mitt bästa recept på pizzadeg till detta bröd. Och det blev magi! En knaprig yta och en mjuk och fluffig insida.

Visste du att ordet ”Grana” betyder ”smulig” eller ”grynig” på italienska? Just det framkommer också i smakerna när du äter osten. Äkta Grana Padano DOP lagras i minst nio månader och passar perfekt till matlagning i en mängd olika recept, från pasta till soppor, grönsaker eller huvudrätter. Men den är också alldeles utmärkt på egen hand med ett gott glas vin eller din favoritdrink för en festlig skål. Grana Padano är dessutom naturligt laktosfri.

– Under året har det blivit en hel del recept med denna fantastiska ost. Som arancini, en ostdipp, focaccia och grönsaksbiffar. En mångsidig ost med andra ord!

Se hur du gör det goda brödet här!

Julgransbröd med Grana Padano

“Perfekt att laga till decembers alla mysiga middagar, eller till glöggminglet!”, säger Linneas Skafferi.

Recept:

4 dl ljummet vatten

6 msk olja

25 g jäst

2 tsk salt

2 tsk socker

Cirka 8 dl mjöl

Riven Grana Padano

1 ägg

Granatäpplekärnor

Persilja

Så här gör du:

• Häll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula sönder jästen och rör i den tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och mjöl. Arbeta degen i cirka 10 minuter. Låt jäsa i övertäckt i 60 minuter. 

• Forma degen till bollar som väger cirka 30 gram styck. Platta ut bollen, lägg i cirka 1 tesked riven ost och nyp ihop och forma till en slät, rund boll.

• Placera ut bollarna i form av en gran på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över ost. Grädda brödet i 225 grader i cirka 25 minuter.

• Dekorera det färdiga brödet med granskott, granatäpplekärnor, finhackad persilja och riven Grana Padano. ”Jag gjorde 31 st bollar och avslutade med en stjärna i toppen som jag stansade ut med ett pepparkaksmått”, berättar Linneas Skafferi. Servera det vackra brödet när det fortfarande är ljummet.

Se flera recept här.

Smaka Grana Padano

Grana Padano funkar lika bra att strimla över den krämiga pastarätten, som flakes till salladen eller tillbehör på ostbrickan. Du kan faktiskt förstärka njutningen och göra en egen liten provsmakning hemma genom att utgå från dina fem sinnen – syn, lukt, smak, hörsel och känsel. Vad smakar osten egentligen?

Riktig kvalitetsost 

Grana Padano är sedan 1996 en ursprungsskyddad, så kallad DOP-ost (Denominazione Origine Protetta) vilket innebär att den behöver gå igenom flera kvalitetstester innan den slutligen får säljas i butik. Osten får även endast tillverkas i Piandura Padana (Po River Valley) i norra Italien. Ingredienser, tillredning, lagring och smak kontrolleras därför noggrant – allt för att få den bästa kvaliteten. 

”För att få stämpeln Grana Padano Riserva måste osten lagras i 20 månader och genomgå ytterligare kvalitetstester.”

Inspireras och laga nya maträtter. Här hittar du andra goda recept.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Grana Padano och ej en artikel av Allt om Mat