ANNONS

Innehåll från Österrikes Turistbyrå

1 AV 2
Foto: Oel von Georg & Gilli Klaus Vyhnalek
2 AV 2
Foto: Werbung Tom-Lamm

Magiska mat- och vinupplevelser i Österrike

Att veta var maten och drycken kommer ifrån är fortfarande en stark trend. 

I Österrike har det länge varit en självklarhet. 

Följ med till måltider att minnas, vindlande vingårdar och krogutsikter att hungra efter.

Från jord till bord är signaturen som svept över gastronomiska landskap i hela världen. Och visst är det något helt unikt att få känna och uppleva smaken av det närodlade – att få äta och dricka i en miljö helt nära råvarans ursprung.

Lokala familjetraditioner på landsbygden har länge varit vanliga i Österrike, alldeles oavsett om platserna ligger på höga höjder med majestätiska vyer, eller tryggt invaggade längs floder som Donau och Rhen. Hela tiden med ett självklart hållbarhetstänk i botten. För vem vill egentligen stå där med skammen att servera något man själv i grunden inte är nöjd med. 

Snälla mot naturen

I Österrike har bönder, producenter och restauranger valt att gå hand i hand och vara snälla mot naturen. Nästan inget slängs; råvaror som blir kvar förvandlas till ingredienser i juicer eller kanske en läcker äppelchutney. Och för att vi ska känna igen den här starkt traditionsbundna trion av yrkesfolk har producenter, gårdsbutiker och krogar skapat kvalitetsloggan Gütesiegel der AMA GENUSS REGION.

En medlem är stjärnkocken Wolfgang Mätzler. Från sina svindlande höjder i regionen Vorarlberg i det mest västliga av Österrike komponerar och kombinerar han smaker på nya sätt – och sluter cirkeln: från att under uppväxten ha drömt om att bli bonde hamnade Wolfgang längre fram istället i kök på toppkrogar i München, Salzburg och Liechtenstein. 

Knappt fyllda 25 hittade han hem igen på Hotel Post in Bezau, där hans kockbana en gång började. I dag har toppkocken grundat sin lyxigt avskalade take away FAIRkocht i byn Andelsbuch. Därifrån skickar Mätzler allt från läckra gourmet-inläggningar i glasburkar till morotssoppor och köttfärssåser på kalv till krogar, hotell och butiker i regionen. 

– Det jag gillar mest är att fånga smaken av färska frukter och grönsaker från ekologiska odlingar. Min ambition är att konservera ekologiska produkter vid en optimal tidpunkt – och att hålla högsta standard vid själva inläggningsprocessen, berättar Wolfgang Mätzler.

Wolfgang Mätzler i köksträdgården Foto: Fairkocht Gmbh/Angela Lamprecht

Skogsbad och hög bergsluft

För att verkligen smaka på Voralberg och känna skogens dofter från Bregenswald finns kulinariska vandringar att upptäcka. 

Kulinarisk vandring i Bregenzerwald
1 AV 2
Foto: Bregenzerwald
2 AV 2
Kulinarisk vandring i Bregenzerwald
Foto: Bregenzerwald Tourismus, Adolf Bereuter

Njutvandring och skogsbad är förrätterna, innan man hungrig efter en dag med frisk, hög bergsluft nyfiket närmar sig lokala njutningar som alpost och fisk från Bodensee.  

Längre inåt landet lockar lugnet i byn Obertilliach. Östtyrolen nära den italienska gränsen är en spännande hemvist av hemliga dalgångar med imponerande fallhöjd. Här har familjen Unterwöger huserat sedan generationer. I sitt kombinerade hotell och värdshus bjuder Gasthof Unterwöger på ett skafferi av sofistikerade smaker. 

Familjen Lugger på Gasthof Unterwöger satsar på östtyrolsk husmanskost med egna råvaror Foto: Unterwöger, Meyer

Trolskt tyrolsk stämning

Gasthof Unterwöger Foto: Unterwöger, Meyer

Miljön är tyrolsk från sin mest trolska sida. Knarrande breda trätiljor, traditionella ornamenteringar på väggarna, vackert rustika uppläggningar av maträtter som sjuder av historia. Josef Lugger är tredje generationen krögare. Förnamnet delar han med far och farfar som alla varit med om att bygga upp den familjära stämningen i det 250 år gamla huset. 

Menyn här i en av Österrikes mest snörika orter är helt präglad av naturen. Sommartid förvandlas Obertilliach till ett eldorado för cykling, vandring och bad i vackra små alpsjöar. Fisken är nyfångad, och blir ett kulinariskt komplement till husets specialitet: Lammpfandl, lamm, örter, potatis och gröna vaxbönor med speck.

Så här serveras Lammpfandl på Unterwöger Foto: Unterwöger, Meyer

– För oss är det viktigt att veta varifrån de produkter kommer som ligger på våra gästers tallrikar, och det bästa är om vi själva producerar även annat än bara köttet, säger Josef Lugger som har inhemska djurraser som Tiroler Grauvieh och Tiroler Bergschaf på sin gård uppe i bergen.

Storslagna Zillertal

Lika delar traditionellt som innovativt gäller även i regionen Zillertal. Sommartid står storslagna naturupplevelser för dörren. I en rofylld miljö bortom vardagen väntar orörda hörn av naturparker eller de många Zillertal-topparna.  Vandring, cykling, klättring, simning, golf eller en glaciärutflykt är bara ett axplock. 

1 AV 2
Foto: Kevin Ilse
2 AV 2
Foto: Gabi Kroell

Längs vägen öppnas runt 150 toppstugor och bergshotell där semesterfirare tar en paus, ibland på så höga höjder som 3 000 snötäckta meter. Bergskrogarna bygger på en lång tradition där ägarna än i dag lagar specialiteter – öring, vilt, hemrökt kött – enligt familjens recept och metoder. 

Foto: Andre Schoenherr

Sommar i Zillertal kännetecknas också av vilda örter, mogna trädgårdsfrukter, grillat på terrasserna, färska råvaror från fälten och godsaker från skogen. På menyn finns anrika specialiteter och nya tolkningar. 

1 AV 2
Foto: Kevin Ilse
2 AV 2
Foto: Kevin Ilse

Några naturliga kvalitetsprodukter är ost gjord på ren hömjölk, traditionellt bakat bröd och kött från byns slaktare, allt kryddat med ängsväxter och skogens bär. Här är några originalrecept och delikatesser att prova.

Vindlande vackra Wachau

Vy över Wachau
Vinprovning vid Nikolaihof i Wachau
1 AV 2
Vy över Wachau
Foto: Autoeurope
2 AV 2
Vinprovning vid Nikolaihof i Wachau
Foto: Nikolaihof Wachau

För Österrikes allt mer uppmärksammade viner avslutar vi längre norrut, cirka 10 mil väster om Wien. Här längs Donau ligger landskapet Wachau inbjudande och inbäddat mellan städerna Spitz och Dürnstein. Det är också växtplatsen för några av de allra mest spännande vita vinerna gjorda på gröna druvor som grüner veltliner och riesling. 

Den slingrande floden och de brant vågade vinodlingarna kan både nås till fots och per cykel. Allra helst tuffar man fram på flodbåt från Krems och zickzackar sig sedan fram med cykeln mot odlarna, vinprovningarna och matmatchningarna på några av Wachaus krogar. 

Symbios mellan mat och vin

Grüner veltliner är Österrikes mest odlade druva. De mest ansedda vinerna kommer från distrikten Wachau och Kamptal i regionen Niederösterreich. Foto: AMA, Christian Kremser

Ett sådant ställe är Prandtauerhof i den historiska byn Holzapfel, som är lika mycket vingård som restaurang. 

– Mina svärföräldrar köpte Holzapfel, men vi har anteckningar om att det tillverkats vin här sedan 1100-talet. Långt tillbaka i tiden har många gjort bra viner och varit duktiga på att laga mat. Den symbiosen är väldigt viktig här. Folk är helt enkelt väl medvetna om vad de äter och dricker. 

– Vi producenter måste alltid veta hur vädret ska bli och hur det påverkar sådant vi skördar. Enda skillnaden mot förr är att vi idag lagar våra traditionella recept med mindre tunga ingredienser, säger Barbara Holzapfel från den charmiga klostergården medan förmiddagsdimman sakta skingras bortom bergen.

Fler krogar med utsikt

Druckerhof

Makalösa vyer över Attersee hos familjen Windhager. Här har samma familj drivit bondgård och sedermera hotell och restaurang sedan 14 generationer tillbaka.

Platzlalm

Från Platzlalm har man en härlig utsikt högt över högplatåerna i Zillertal. Inne i restaurangen väntar en modern matupplevelse, men doppad i traktens gamla historier. Missa inte möjligheten att sova över i den rofyllda mijön med hela Alperna under fötterna.

Seehotel am Grundlsee

Aperitif och förrätter med utsikt över sjö och berg. Ja, vad nytt? Jo, att man intar det ombord på den vackra träbåten Plätte mitt på sjön Fuschlsee. Huvudrätterna är också värda att gå i land för.

Typisk österrikisk Brettljause
Platzlalm
1 AV 2
Typisk österrikisk Brettljause
Foto: Steiermark Tourismus, Gery-Wolf
2 AV 2
Platzlalm
Foto: Marco Kessler

Reseinfo för dig som längtar

Österrike har tagit bort de flesta coronarelaterade restriktioner. Så kallad FFP2-mask krävs enbart i kollektivtrafk och i vissa butiker. 

Mer löpande aktuell info finns här. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Österrikes Turistbyrå och ej en artikel av Allt om Mat