ANNONS
PersonuppgifterCookies

Saffrans bakelser med vit chokladfrosting  

/

Saffrans bakelse med vit chokladfrosting. Himmelsk goda, dessutom superenkla att baka och det går bra att baka botten  2-3 dagar innan sen är det bara att spritsa frosting.

Toppa med rostade havre-och kokossmulor. Recept finns även för topping lite längre ner.

9 st små bakelser 

Ingredienser:
  • 2 ägg 
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5  dl strösocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 g saffran (1 påse)
  • 1 dl raps eller solrosolja
  • 1 dl mjölk 3%
  • 0.5 dl kokvatten
Chokladfrosting:
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 150  färskost
  • 0,5 dl florsocker 
Garnering:
Havre och kokos -smulor till topping 
  • 1 dl havregryn 
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 msk socker
  • 20 g smör
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Klä en bakform 30×20 med bakplåtspapper.
  3. Blanda ihop de torra ingredienser i en bunke. 
  4. Rör ihop olja, mjölk och ägg och vänd ner i de torra ingredienser. Tillsätt därefter det heta vatten och vispa ihop till en klumpfri smet (smeten är ganska lös).
  5. Häll smeten i bakform och grädda i ca 10-12 min. Ta ut låt svalna helt.
  6. Dela tårtbotten i portion bitar (för mig blev det 9 st) .
  7. Fyllning: Hacka chokladen i mindre bitar och smält i mikro eller över ett vattenbad. Låt sedan svalna. Rör om då och då.  
  8.  Vispa grädde, färskost, vaniljsocker och florsocker. till en fast konsistens. Blanda ner  den smälta chokladen, lite åt gång. 
  9. Fyll sedan en spritspåsen och spritsa på dina bakelser. Toppa med rostad kokos och havre.
  10. Smulor: Nyp ihop smör, havre och lägg på en plåt. Rosta i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter eller tills det blir gyllenbrun. 
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Piroger med köttfärs

/

Piroger med köttfärs- Perfekt att baka dessa piroger och frysa in och ta fram när man blir sugen. Bästa sättet att tina frysta piroger är  i ugnen på 160 grader i ca 10 minuter, de blir som nygräddade igen. Hur bra som helst! 

12 st 

Ingredienser:

  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl mjölk 
  • 2 tsk socker 
  • 100 g smör, mjukt 
  • 1 tsk salt 
  • 10,5 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 500 g köttfärs 
  • 1 gul lök 
  • 1 msk grillkrydda 
  • 2 tsk vegeta 
  • 2 dl passerade tomatsås eller ketchup gå också 
  • 4 dl riven ost, valfri sort 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lös upp jäst i degvätska: Tillsätt salt och hälften av vetemjölet. Arbeta in mjölet och rör ihop till en lös deg. Tillsätt smör och resten av mjölet. Arbeta till en smidig och elastisk deg. Knåda ca 15 minuter för hand eller 10 i en   bakassistent. Låt degen jäsa övertäckt med en plastfolie  50-60 minuter.
  2. Fyllningen: Skala och finhacka lök. Fräs löken i en stekpanna med olja på låg värmen tills den blir mjuk. Tillsätt färsen och krydda med grillkrydda och vegeta ( vegeta kan du ersätta med 1  st grönsaksbuljongtärning).  Stek tills färsen blir helt genomstekt.
  3. Tillsätt passerade tomater, oregano och låt puttra i ca 10 minuter. Häll upp färsen på en tallrik och låt kallna helt. 
  4. Sätt ugnen på 200 grader. 
  5. Ta upp degen på en mjölat bakbord och dela den i 12 lika bitar. Rulla till en bollar. Kavla ut och till ca 12 cm i diameter. Fördela fyllningen, lägg på riven ost, och nyp ihop kanterna med fingertoppar och vik ihop till en pirog.
  6. Lägg på plåten med bakplåtspapper och pudra med lite vetemjöl. Låt jäsa i ca 15 minuter.
  7. Grädda i mitte av ugnen i ca 15 minuter. 
2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Baka med barn under höstlovet

/
Här kommer tre enkla bak-recept som du kan baka med barn under höstlovet.
Chocolate chip cookies amerikansk klassiker sega i kanter och lite mjuka i mitten. En av mina mest berömda kakor, jag förstår varför för de är vansinnig goda. 

16 st stora kakor 

Ingredienser:

  • 5,5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 3 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 tsk bikarbonat 
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 ½  dl mörk chokladknappar eller 200 g mörk choklad
  • 1  dl vit chokladknappar eller  100 g vitchoklad 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. 
  3. Rör ihop ägg farinsocker och strösocker i en bunke.
  4. Tillsätt smöret och de torra ingredienserna ( förutom choklad) och arbeta ihop en klibbig deg.Tillsätt chokladknappar (spara lite för att toppa kakorna med ) och rör ihop. Plasta in kakdegen och låt stå i kylskåpet i ca 20-25 minuter.
  5.  Dela degen i önskade stora bollar och lägg de på en plåt med bakplåtspappret. Tänk på att ha en ganska stora mellanrum. Grädda mitt i ugnen i ca. 10-12  minuter. 
  6. Tag ut och låt svalna helt innan du flytta dem från plåten. Lägg på resten av chokladknappar på kakorna ( medan är fortfarande varma).
Kladdkaka i portionsform med dumlekola. Det är väldigt smidigt när man vet att det inte går åt en hel stor kaka

Ingredienser:

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl farinsocker 
  • 3 ägg
  • 1 dl kakao
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl

Garnering:

  • florsocker 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Rör ihop ägg och socker lite lätt.
  4.  Tillsätt de torra ingredienserna och smör  och blanda snabbt ihop  till en smet.
  5. Placeras ut ca 12 alm aluminium- muffinsformar på en plåt. Fyll formarna till ca 3/4 delar med smet. Tryck en dumlekola i varje muffins form. 
  1. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i  ca 10 minuter. Pudra över med florsocker och servera gärna med en klick vispgrädde.

Marshmello med chokla i ugnen 
Busenkel dessert som passar att göra med barn. Doppa med din favorit kex, och njut!

Ingredienser:

  • 200 g mjölkchoklad ICAs 
  • 150 g  minimarshmallows  
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka sedan chokladen i mindre bitar och lägg i botten av portionsformar. Fyll sedan med marshmallow. 
  3. Grädda mitt i ugnen i ca 7-10 minuter. Tips: Doppa med kex.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00