ANNONS

Raffaello tårta

/
Raffaello tårta

Raffaello tårta med vit chokladmousse, kokos, mandlar. Smaka exakt som Raffaello- bollar. Otrolig god den bara smälter i munnen. Har även raffaello- cheesecake som är en stort favorit  här på bloggen. Recept HÄR

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

Raffaello tårra
Raffaello tårrat buld på mig

10-12 bitar 

Ingredienser:

Botten:

  • 6 st stora ägg 
  • 100 g sötmandel eller 2 dl mandelmjöl 
  • 1 nypa salt
  • 2 dl strösocker
  • 2  dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g vit choklad
  • 1 dl sötad kondenserad mjölk
  • 300 g färskost ( philadelphiaost naturell) 
  • 1 dl kokosflingor
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 1 dl sötmandel ( grovhackad)
  • ca 1,5 dl kokosmjölk att pensla tårtbottnar

Chokladganache:

  • 1 dl vispgrädde 
  • 150 g vit choklad

Garnering:

  • ca 100 g kokosflingor 
  • 12 st raffaello bollar 

Gör såhär: 

  1. Botten: Sätt ugnen på 170 grader och fodra en springform 24 ca i diameter med bakplåtspapper.
  2. Rosta mandlar i en torr pannan och låt svalt en stund. Mal mandeln med en matberedare  eller i en mixer.
  3.  Separera äggulor och äggvitorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, lite åt gången. Vispa tills du får en blank maräng.
  4. Vispa äggula lite lätt i en skål och blanda ner i marängen. 
  5. Vänd försiktigt ner den malda mandeln och vetemjölet och rör försiktigt till en jämn smet. 
  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20- 25 minuter. ( öppna inte  ugnen under tiden kakan gräddas ) Kontrollera med provsticka om kakan är helt torr. Låt svalna helt innan du dela den i tre delar.
  7. Fyllning: Grovhacka  chokladen och smält i ett vattenbad (i en bunke över en kastrull med lite kokande vatten) tillsammans med kondenserad mjölken. Låt sedan svalna.
  8. Vispa färskost med vaniljsocker. Tillsätt det smälta chokladen under tiden du vispar, vispa till en slät och fin kräm, slutligen blanda  ner kokosflingor och rör om allt.
  9. Vispa grädde i en annan bunke till en ganska fast konsistens. Blanda sedan ihop det vispade grädden med färskost smeten, lite åt  gången (se video).
  10. Montera tårtan: ​​Dela tårtbotten i 3 delar. Klipp 4 st små bakplåtspapper och lägg på den tårtfat som tårta ska monteras i (för att slippa kladd). Lägg första botten och pensla med lite av kokosmjölk. Bred på ett lager med fyllning, lägg på nästa gör samma sak. Lägg på den sista botten och bred på fyllning ovanpå och runtom om hela tårtan. Ställ tårta i kylen i mins 2 timmar.
  11. Chokladganache: Hacka chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde i en kastrull och häll över chokladen, rör om tills all choklad är smält.
  12. Häll över chokladganachen på tårtan och jämna ut med en matsked eller palett.
  13. Täck med kokosflingor, runt hela tårtan. Dekorera med raffaellobollar.
    Tårtan smakar som bäst när den har stått i kylen 1-2 daga.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Julbröd med frukt och frön

/
Julbröd

Julbröd med frukt och frön

Fantastiskt gott bröd som doftar ljuvligt. Enkelt bröd som du bara rör ihop smeten och grädda. Ingen knådning eller jäsning. Fram med en bunke och blanda ner dem frön, torkad frukt ni har hemma. 

Julbröd2

Till 1 limpa

Ingredienser:

  • 2 dl rågmjöl finmalet
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl filmjölk eller yoghurt
  • 1 tsk nejlika
  • 1/2 tsk ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl valnötter elle andra nötter 
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl  pumpakärnor
  • 1 dl russin
  • 1 tsk salt
  • ca 100 g torkad frukt t.ex dadlar, fikon och aprikoser
  • 1 dl olja
  • 1 dl mörk sirap 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Mätt upp alla torra ingrediens i bunke. Grovhacka nötter och dela dem torkade frukter i mindre bitar  och blanda ner det med resten av torra ingredienser.
  3. Tillsätt yoghurt, sirap  och olja. Rör ihop allt till en kladdig jämn smet. 
  4. Häll smeten i en brödform 1,5 liter, klädd med bakplåtspapper och toppa med havreflingor, pumpakärnor och solrosfrö. 
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Ta ut bröden och låt svalna i formen.
  6. Förvara bröden i en plastpåse i rumstemperatur håller sig bra 4-5 dagar, går även bra att frysa in bröden. 
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Chai latte med pepparkakssmaker

/
Chai latte 3

Pepparkaks-chai latte 

Fantastisk god chai latte som passar nu under vinter kylan. Varm, skummad mjölk med julsmaker. 

För att få mjölken skummig- vispa hela tiden under uppvärmning. Vill man inte ha bara mjölk i sig chai latte, då kan du halvera mängden med vatten. Värm upp mjölken separat och häll sedan i hetvatte.

När det kommer till smaksättning, minsta eller ta bort den krydda du inte gilla eller har hemma. 

Chai latte

2 glas

Ingredienser:

  • 6 dl mjölk, valfri sort 
  • 1 tsk  kanel, mald
  • ½ tsk kryddnejlikor
  • 1 tsk kardemumma, mald 
  • ½  tsk pepparkakskryddor
  • 2 tepåsar  (jag har använt svart te med vaniljsmak) 

Gör såhär:

  1. Blanda mjölk och kryddor i en kastrull och koka under vispning.
  2. Dra av från värmen och tillsätt te. Låt dra ca 3 minuter.
  3. Häll upp i glas/koppar ( ev. sila av chai latte). Pudra på kanel och strö över rå eller florsocker och njut!
1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00