Krämig risotto med sparris

Krämig risotto med sparris
Krämig risotto med sparris, parmesan och citron vårens och sommarens mat. Risotto är en fantastiskt rätt att bjuda på, och hemligheten bakom det perfekta risotton att den behöver kärlek och omsorg, du ska inte lämna spisen, du måste verkligen vara där hela tillagningstiden. När det kommer till smaksättning finns med oändlig med smaker och tillbehör.

4 porto
Ingredienser:
- 12 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 25 g smör
- 1 gul lökar, finhackade
- 2 vitlöskliftort
- 4 dl risottoris ( rundris)
- 4 dl vitt vin ( kan uteslutas ersättas med vatten)
- 500 g grön sparris
- 100 g parmesan, riven + garnering
- 1 nypa nymalen svartpeppar
- 1 nypa salt
- Citron saft av ½ citron
- Olivolja till stekning
- Kallpressad rapsolja till servering
Gör så här:
- Koka upp vatten och buljongtärningar. Sänk sedan värmen och håll buljongen varm.
- Skal och finhackad lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja några minuter utan att det tar färg. Tillsätt riset och lite vin och lite buljong. Låt småkoka under omrörning ca 2-3 min. Tillsätt mer vätska allteftersom det kokar in. Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten.
- Skär bort en bit av den nedre delen på sparrisen. Skär sparrisen i mindre bitar.
- Stek sparrisen på hög värme med olja, smör och citronsaft (den ska fortfarande vara krispig). Krydda med salt och peppar.
- Rör ner resterande smör, parmesanosten och sparris i risotton. Smaka av med peppar och salt.
- Servera risotto tillsammans med stekt sparris och toppan med parmesanost och ringla lite oljan.
0