ANNONS

Krämig risotto med sparris

/
Risotto

Krämig risotto med sparris

Krämig risotto med sparris, parmesan och citron vårens och sommarens mat. Risotto är en fantastiskt rätt att bjuda på, och hemligheten bakom det perfekta risotton att den behöver kärlek och omsorg, du ska inte lämna spisen, du måste verkligen vara där hela tillagningstiden. När det kommer till  smaksättning finns med oändlig med smaker och tillbehör.

Sparris risotto

4 porto

Ingredienser:

  • 12 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 25 g smör
  • 1 gul lökar, finhackade
  • 2 vitlöskliftort 
  • 4 dl risottoris ( rundris)
  • 4 dl vitt vin ( kan uteslutas ersättas med vatten)
  • 500 g grön sparris
  • 100 g parmesan, riven + garnering
  • 1 nypa  nymalen svartpeppar
  • 1 nypa salt
  • Citron saft av ½ citron 
  • Olivolja till stekning
  • Kallpressad rapsolja till servering

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och buljongtärningar. Sänk sedan värmen och håll buljongen varm.
  2. Skal och finhackad lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja några minuter utan att det tar färg. Tillsätt riset och lite vin och lite buljong. Låt småkoka under omrörning ca 2-3 min. Tillsätt mer vätska allteftersom det kokar in. Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten.
  3. Skär bort en bit av den nedre delen på sparrisen. Skär sparrisen i mindre bitar.
  4. Stek sparrisen på hög värme med olja, smör och citronsaft (den ska fortfarande vara krispig). Krydda med salt och peppar.
  5. Rör ner resterande smör, parmesanosten och sparris i risotton. Smaka av med peppar och salt. 
  6. Servera risotto  tillsammans med stekt sparris och toppan med parmesanost och ringla lite oljan.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00