ANNONS

Balkan Pljeskavica med lepinja-bröd

/
Pljeskavica

En riktigt saftig “pljeskavica” från Balkan. Pljeskavica betyder burgare, som serveras med mjuk nybakat lepinja-bröd tillsammans med ajvar, lök, kajmak (färskost), inlagd gurka, chili flake och tomat. Ska ni resa till balkanländer då måste ni äta pljeskavica eller cevapcici i lepina-bröd, det säljs i varenda en gatukök och på lite finare restauranger. Pljeskavica kan även beställas med ostfyllda. Så otroligt GOTT!

Ni kommer säkert regera att det står ”coca cola” i receptet..?  Cola ger en fin sötman och en härlig gyllenbrun stekytan på burgare.

7-8 st stora burgare 

Ingredienser:

  • ca 1 kg nötfärs (gärna en sort med hög fetfhalt) 
  • 2 st gul lökar
  • 1 msk vegeta (vegeta hittar du i de välsorterade mat-hyllor som på Willys, City Gross och ICA Maxi ) 
  • svartpeppar, nymald
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk bikarbonat 
  • 1  msk majsstärkelse
  • 1 tsk salt
  • 3/4 dl coca cola eller kolsyra vatten 
  • olja till stekning

    Tillbehör:

  • lepinja-bröd ( HÄR RECEPT)
  • lök
  • tomat
  • inlad gurka
  • ajvar,( Recept på hemgjord ajvar)
  • kajmak eller färskost

Gör såhär:

  1. Finhacka lök. Lägg färsen i en stor bunke och tillsätt samtliga ingredienser. Se till att kryddorna blir väl blandade. Låt det stå i kylen minst 1-2  timmar eller över natten då smakerna kommer in i bättre. 
  2. Dela färsen i lika stora delar. Forma varje del till en boll som du sedan plattas ut  (smörj händerna med lite olja då fastnar inte färsen i händerna)  så att det blir en ca 2 cm tjock hamburgare.
  3.  Hetta upp en stekpanna med olja. Stek hamburgare först hastigt sen sänker du värmen på medelhög värme, stek 2-3 minuter  på varje sida. Vänd då och då. 
  4. Gott att servera med  ajvar, lök, kajmak (färskost), inlagd gurka, chili flacke och tomat.  Baka gärna min lepinja-bröd som passar så otroligt bra ihop. 

Recept

Lepina3

Om ni skulle vara sugna på att testa att gör egen hemgjort Ajvar Recept HÄR

Ajvar2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00