ANNONS

Mormors hemmagjord Ajvar

/
Ajvar2

Det är superenkelt och gott med hemgjord ajvar. Hemmagjord ajvar är mycket populärt paprika-rör i Balkan. Jag minns som barn när mamma och mormor alltid gjorde stora mängde ajvar under hösten så att det ska räcka för hela vinter.

Man kan gör den mild eller het, skulle ni önska lite hetta ha i 1-2 chili frukt. 

Ajvar passar till det mesta i matlagningen eller som tillbehör. Jag personligen älskar att äta ajvar med nybakat bröd som den är.

Ajvar 3

Till ca 7-8 dl 

Ingredienser:

  • ca 2,5 kg  röd paprika 
  • 2 stor auberginer
  • 3 vitlöksklyfta
  • 1 dl raps eller solrosolja
  • 1 msk strösocker 
  • 1 msk salt 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Halvera paprikorna och ta bort kärnorna. Halvera auberginen på längden och lägg paprikor med snittytan nedåt, aubergine i en plåt klädd med aluminiumfolie. Rosta i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills de börja få lite svarta brända fläckar på toppen.
  3. Ta ut ur ugnen, täck med en plastfolie och låt svalna innan du enkelt sedan drar skalet av paprikorna och gröper ur auberginen med en sked. Finhacka grönsaker eller mixa i en matberedare.
  4. Skala och pressa vitlök. Häll på olja i en kastrull och fräs vitlöken någon min. Häll ner grönsaker och tillsätt salt och socker. Låt sjuda på medelvärme under omrörning i ca  45-50 minuter eller tills man får önskad konsistens. Det ska vara krämig och nästan all vätska ska absorberas. 
  5. Häll upp ajvar i glasburkar med lock på och förvara i kylskåp, se till att använda rena glasburkar. Håller upp 1 vecka.
1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00