ANNONS

Pizza med tomat, pest och mozzarella

/
Pizza

Pizza med tomat, pest och mozzarella

Hembakat pizza är det bästa jag vet. Men vad är hemligheten bakom den perfekta pizzadegen? Lång jäsningsprocess bildar starka glutentrådar, på så sätt får du seg och luftig pizza.

Låt pizzadegen kalljäsa i kylskåpet under 12 timmar och ta ut degen och låt sedan stå i rumstemperatur minst 1-2 timmar innan du ska baka pizza. Men självklart kan du även baka ut pizzan men kort jäsningstid. Nedan i recept beskrivningen finns tre olika förslag.

Pizza 2

 Grund recept för pizzadeg

2-3 små pizzor

Ingredienser:

  • 20 g jäst
  • 1 tsk strösocker
  • 2-3 msk olja
  • 3,5  dl vatten, ljummet
  • 9-10 dl vetemjöl special
  • 1 tsk saltTips på fyllning:
  •  Ca 200 g riven ost
  • Tomatsås HÄR
  •  Färska champinjoner
  • 2-3 msk basilika pesto
  • Mozzarellaost
  • Olivolja att ringla på

Gör såhär:

  1.  Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, socker, olja och lös upp jästen.
  2.  Tillsätt sedan i mjölet, lite i taget. Tillsätt saltet och arbeta degen tills du får en fast och elastisk deg ca 7-10 minuter. Degen ska släppa helt från bunke. Låt degen vila i ca 10 min.
  3. Dela degen på 2-3 lika stora och forma till bollar. Lägg bollar på en fat/bricka med lite olivolja på, och täck med plastfolie.
  4.  Alt. 1– Låt degen jäsa i rumstemperatur i 45-60 min.
  5. Alt. 2 – Om pizza inte bakas på en gång- ställ degen in i kylen och låt jäsa i ca 2 timma.
  6. Alt. 3 -Nattjäsning. Ställ degen in i kylen och låt jäsa under natten 12 timmar. Ta ut degen från kylskåpet och låt den stå i rumstemperatur i mins 1-2  timmar innan du ska baka ut pizzan.
  7. Värm upp ugnen på 225 grader.
  8. Baka ut pizza på en mjölad bord. Se till att du platta in till och ut för att få en tunn pizza och lite högre kanter (så låt pizzakanter vara lite tjockare och högre). Lägg  på en plåt med bakplåtspapper. Bred över tomatsåsen, lägg några klick pesto strö på generös med riven ost. Fyll pizza med det du tycker är gott, på med mera ost, ringla olivolja på pizza.
  9.  Grädda i nedre delen av på 225 i ca 12-15 minuter.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00