ANNONS

Marängtårta (Ledeni vjetar torta)

/
2

Marängtårta fast en mjuk variant och smaka som moln påminner om marshmallows i konsistensen.  Balkan marängtårta  ”ledeni vjetar torta” som betyder isig vind. En perfekt tårta till en varm sommardag.

Tårta Ljeteni

8-10 bitar

Ingredienser:

Bottnen

  • 5 st äggvitor
  • 3 dl strösocker 
  • 1 msk ättiksprit 


Vaniljkräm 

  • 2 dl mjölk
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde 
  • 5 st äggulor 
  • 3 msk maizena
  • 2 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljsocker 
  • 150 g smör, rumstempererad
  • Vispgrädde 
  • 3 dl vispgrädde

Garnering 

  • Jordgubbar 
  • Hallon 
  • Blåbär 
  • 3-4 msk kaksmulor 

Gör såhär:

  1. Marängbotten: Sätt ugnen till 150 grader.
  2. Separera äggvitorna från gulorna.
  3. Vispa upp äggvitan i bunke till ett fast maräng. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa. Tillsätt ättiksprit  och fortsätt vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar.
  4.  Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt 30 x 36 cm . Skeda ut marängen och bre jämt över hela plåten.
  5. Grädda marängen i nedre delen av ugnen ca 45-60 minute.
  6. Stäng sedan av ugnsvärmen och låt marängen stå kvar tills den har kallnat.
  7. Ta ut och låt svalna på plåten en lite stund. Flytta sedan över på en bricka och dela i tre lika delar på den korta längden.
  8. Vaniljkräm: Koka upp mjölk och grädde tillsammans med vaniljpulver i en kastrull.
  9. Vispa äggulor, maizena och socker i en bunke. Häll mjölken över äggblandningen 
  10. under vispning. Vispa tills den blir helt slät. Häll tillbaka i kastrullen och låt krämen puttra på låg värmen under konstant vispning tills tjocknar.
  11. Häll över krämen i en värmetålig bunke, täck över plastfolie och ställ i kylen för att svalna.
  12. Vispa smöret till krämig konsistens. Tillsätt den kalla vaniljkrämen till åt gången under vispningen. Fortsätt och vispa till all vaniljkräm är ner vispad och du har en slät och fin kräm.
  13. Vispad grädde: Vispa grädde, end ska vispas ganska fast, ska bli toppar när man lyfter upp elvispen.
  14. Montera tårtan: Lägg understa tårtbotten på ett tårtfat. Bred eller spritsa på vaniljkrämen, fördela jordgubbarna sedan bred på ett lag med grädden. Lägg på andra botten och upprepa med fyllningen och frukt/bär. Lägg sista botten spritsa med med vaniljkräm. Spackla med grädde på runt om kanterna och dekorera med frukt och bär. 
  15. Smula valfria kex och dekorera längst kanterna. 
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@zofias_kok
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00