Köttbullar med hemgjord potatismos och brunsås
/
Kött
,
Klassiska köttbullar med hemgjord potatismos och brunsås kan vara en av det godaste maträtten jag vet! Och såklart hemlagat smaka alltid mycket godare.
När kommer recept på saftigaste köttbullar, potatismos och smakrik brunsås.

4 port
Ingredienser:
Köttbullar:
- 1 stor gul lök
- ca 500 nötfärs
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 nypa salt
- 2 krm nymald svartpeppar
- olja & smör till stekning
Potatismos:
- 600 g potatis, mjölig
- 2,5 dl mjölk
- 50 g smör
- 1 tsk salt
- 1 tsk nymald svartpeppar
Brunsås:
- 25 g smör
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 1 kalv eller kött -buljongtärning ( löses upp i 1.5 dl kokhett vatten)
- 1 krm svartpeppar
- ca 2 tsk kinesisk soja
- 2 msk saltgurka-vatten ( inlagd)
Till servering:
- lingonsylt
- inlagd saltgurka
Gör så här:
- Köttbullar: Blanda mjölk, ströbröd och låt svälla i 5 minuter.
- Skala och finhacka löken. Stek i oljan utan att den få färg, den ska bara bli mjuk.
- Blanda sedan köttfärs, salt, peppar, den stekta löken och ströbröd-blandningen. Rör ihop allt.
- Fukta händerna med kallt vatten och forma köttbullar till önskad stora.
- Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Stek köttbullar på medelvärme, gärna några i taget. Skaka pannan då och då. Sänk sedan värmen när köttbullarna har fått färg och vänd dem ofta så dem blir genomstekta.
- Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vätskan.
- Koka upp mjölk, tillsätt smör och smaka av med salt och peppar.
- Pressa potatisen och blanda upp med det varma mjölk och smöret. Smaka eventuellt med mer salt och peppra ( efter smak).
- Brunsås: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt mjölk, fond, lite saltgurka vatten och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.
0