ANNONS
PersonuppgifterCookies

Köttbullar med hemgjord potatismos och brunsås

/
Köttbullar & potatismos

Klassiska köttbullar med hemgjord potatismos och brunsås kan vara en av det godaste maträtten jag vet! Och såklart hemlagat smaka alltid mycket godare. 

När kommer recept på saftigaste köttbullar, potatismos och smakrik brunsås. 

Köttbullar 2

4 port

Ingredienser:

Köttbullar:

  • 1 stor gul lök
  • ca 500 nötfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk 
  • 1 ägg
  • 1 nypa salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • olja & smör till stekning

Potatismos:

  • 600 g potatis, mjölig 
  • 2,5 dl mjölk 
  • 50 g smör 
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar

Brunsås:

  • 25 g smör 
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 kalv eller kött -buljongtärning ( löses upp i 1.5 dl kokhett vatten) 
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 2 tsk kinesisk soja
  • 2 msk saltgurka-vatten ( inlagd)

Till servering:

  • lingonsylt
  • inlagd saltgurka 

Gör så här:

  1. Köttbullar: Blanda mjölk, ströbröd och låt svälla i 5  minuter.
  2. Skala och finhacka löken. Stek i oljan utan att den få färg, den ska bara bli mjuk.
  3. Blanda sedan köttfärs, salt, peppar, den stekta löken och ströbröd-blandningen. Rör ihop allt.
  4. Fukta händerna med kallt vatten och forma köttbullar till önskad stora.
  5. Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Stek köttbullar på medelvärme, gärna några i taget. Skaka pannan då och då. Sänk sedan värmen när köttbullarna har fått färg och vänd dem ofta så dem blir genomstekta. 
  6. Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vätskan. 
  7. Koka upp mjölk, tillsätt smör och smaka av med salt och peppar. 
  8. Pressa potatisen och blanda upp med det varma mjölk och smöret. Smaka eventuellt med mer salt och peppra ( efter smak).
  9. Brunsås: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt mjölk, fond, lite saltgurka vatten  och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar. 
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Snickerstårta

/
Snickerstårta

En enkel variant av snickerstårta. Lättbakat och fantastisk god! Saftiga choklad tårtbotten, fylld med karamelliserad mjölk,  en massa jordnötter och en härlig choklandgarnche. Är du en fan av snicker choklad då är den här tårta för dig.

Tårtbotten bakas i långpanna som du sedan dela i tre. Så smidigt.

10-12 bitar

Ingredienser:

  • 2 ägg ( stora)
  • 4 dl mjöl
  • 2 dl kakao
  • 4 dl strösocker
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl raps eller solrosolja
  • 2,5 dl mjölk 3%
  • 2,5 dl bryggt hett kaffe, eller vatten

Fyllning:

  • 1 burk karamelliserad mjölk ( 397 g)
  • 3 dl rostade jordnötter, osaltade

Garnering:

  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g ljus eller mörk choklad
  • 1 tsk matolja ( raps eller solros)
  • 2 dl  rostade jordnötter, osaltade

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna 30×40 med bakplåtspapper. (Välj en långpanna som är lite djupare).
  2. Blanda ihop de torra ingredienser i en bunke. Rör ihop olja, mjölk och ägg och vänd ner i de torra ingredienser. Tillsätt därefter det heta kaffe och vispa ihop till en klumpfri smet ( smeten är ganska lös).
  3. Häll smeten i långpanna och grädda i ca 15-18 minute. Ta ut låt svalna helt.
  4. Dela tårtbotten i 3 lika dela, från den långa sidan.
  5. Fyllning: Hacka jordnötter grovt och blanda med med karamelliserad mjölk.
  6. Montera upp tårtan: Klipp 4 st små bakplåtspapper och lägg på den tårtfat som tårta ska monteras i (för att slippa kladd). Lägg sedan första botten och varva med ett lager karamelliserad mjölk-jordnötter. Ställ tårtan i kylskåpet under tiden du förbereder chokladganache.
  7.  Chokladganache: Hacka chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde i en kastroll och häll över chokladen, rör om tills du får en slät ganache. Tillsätt oljan och rör om.
  8. Häll över chokladganache på tårtan, och låt rinna även på sidorna.
  9. Mala eller grovhacka nötter och dekorera runt hela tårtan. Dra sedan bort bakplåtspapper och häll tårta i kylen, helst över natten.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Vegetariska Vårrullar

/
Vårrullar
Vegetariska Vårrullar

Nyfriterade vårrullar är ju bara för gott! 

Vårrullae 2

Ca 25 st

Ingredienser: 

  • 1 förpackning vårrulledeg  ( finns i asiatiska livsmedelsbutiker, ligger i frysen oftast)
  • 1/2 spesvitkål
  •  1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor 
  •  1 st salladslök 
  • 2 st lagom stora morötter 
  •  1 nypa salt 
  •  3 msk japansk soja
  •  2 msk sesamolja
  • 100 glasnudlar ( blötlagda i 3 min i kokande vatten och sen avsköljt med kallt 
  • Ca 1/2 l rapsolja, till fritering 


Smet att fästa vårrullarna med:

  •  2 matskedar mjöl
  • 2 msk kallt vatten

Gör så här:

  1. Hacka lök, salladslök och vitlök. Riv morötter och ingefära. Strimla spetskål tunt 
  2. Hetta upp en panna och fräs hastigt i olja i några minuter. Smaka av med salt soja och sesamoljan. Dra åt sidan.
  1. Lägg glasnudlar i kokhett vatten i ca 3-4 minuter. Silva va vatten och skölj med kallt vatten. Klipp dem med en sax och blanda sedan glasnudlar med grönsaker. 
  2. Lägg vårrulleark i en fuktig kökshandduk så att dem inte torka.  

  3. Placera ett ark av vårrulle-degen i diagonalt på en skärbräda. Lägg ca 2 msk  fyllningen, och rulla samman till en fin rulle. Vik sedan in kanterna, pensla med vete-klister. Lägg rullarna på en bricka med ett bakplåtspapper på så fastnar de inte.
  4. Värm upp olja till 180 grader och fritera vårrullarna gyllene. Lägg på en hushållspapper. Servera med kinesisk soja och sweetchili. 
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00