ANNONS

Krämig risotto med sparris

/
Risotto

Krämig risotto med sparris

Krämig risotto med sparris, parmesan och citron vårens och sommarens mat. Risotto är en fantastiskt rätt att bjuda på, och hemligheten bakom det perfekta risotton att den behöver kärlek och omsorg, du ska inte lämna spisen, du måste verkligen vara där hela tillagningstiden. När det kommer till  smaksättning finns med oändlig med smaker och tillbehör.

Sparris risotto

4 porto

Ingredienser:

  • 12 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 25 g smör
  • 1 gul lökar, finhackade
  • 2 vitlöskliftort 
  • 4 dl risottoris ( rundris)
  • 4 dl vitt vin ( kan uteslutas ersättas med vatten)
  • 500 g grön sparris
  • 100 g parmesan, riven + garnering
  • 1 nypa  nymalen svartpeppar
  • 1 nypa salt
  • Citron saft av ½ citron 
  • Olivolja till stekning
  • Kallpressad rapsolja till servering

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och buljongtärningar. Sänk sedan värmen och håll buljongen varm.
  2. Skal och finhackad lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja några minuter utan att det tar färg. Tillsätt riset och lite vin och lite buljong. Låt småkoka under omrörning ca 2-3 min. Tillsätt mer vätska allteftersom det kokar in. Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten.
  3. Skär bort en bit av den nedre delen på sparrisen. Skär sparrisen i mindre bitar.
  4. Stek sparrisen på hög värme med olja, smör och citronsaft (den ska fortfarande vara krispig). Krydda med salt och peppar.
  5. Rör ner resterande smör, parmesanosten och sparris i risotton. Smaka av med peppar och salt. 
  6. Servera risotto  tillsammans med stekt sparris och toppan med parmesanost och ringla lite oljan.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Chokladtårta med vanilj och hallon

/
Hallon & choklad tårta 2
Hallon & choklad tårta 4

Choklad, vanilj och hallon tårta.

Saftiga chokladbottnar, len vaniljkräm och sötsyrlig hallonkräm täckt i en chokladsmörkräm. Täckt med chokladglace. En tårta som är svårslagen att motstå. Inspiration & recept har jag hämtat från Roy Fares (receptet är ändring).

Att baka tårta kan vara lite pyssligt och många steg som ska göras.

Ett tips- det går jättebra att baka tårtbotten och frysa in  om tårtan inte gör på samma dag. Och det gäller samma när det kommer till fyllningar, går alldeles utmärkt att förbereda dagen innan och förvara i kylen. På så sätt underlättar du din bakning så gör jag iallafall.

För en enklare montering och att tårtan ska bli jämn och stabilt. Montera tårtan i en springform och ställ i kylen över natten, sedan är det bara att spackla och dekorera.

10-12 bitar

Ingredienser:
Botten:

  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl naturell yoghurt
  •  1,5 dl rapsolja
  •  5 dl vetemjöl
  •  2 dl kakao
  • 1,5 tsk bikarbonat
  •  2 tsk bakpulver
  • 1 nypa tsk salt
  •  1,5 dl kokhett vatten

Choklad-marängsmörkräm:

  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 3 äggvitor
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 200 g mörk choklad 60 %*Hallonkräm:
  • 300 g frysta hallon
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk limejuice
  • 3 msk majsstärkelse (maizena)Vaniljkräm:
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 st äggulor
  • 3 msk majsstärkelse (maizena)
  • 1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  • 25 g smör, rumsvarmChokladglace:
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dlvispgrädde
  • ca 1 tsk rapsoljaGarnering:
  • Färska hallon
  • Choklad strössel

Gör så här:

  1. Sätt ungen på 175 grader.
  2. Klä en springform 24 cm i diameter, fodra även kanten av formen med bakplåtspapper. Rör ihop ägg, socker, yoghurt och olja i ett annat bunke.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Vänd ner dem torra ingredienser i äggsmeten och tillsätt hett vatten.Vispa till en klumpfri smet.
  4. Häll upp smet i form och grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter. Gör ett stickprov med en tandpetare om den komma ut torr då är kakan klar. Låt sedan kakan svalna en stund i formen. Släp upp och ställ på en galler och låt svalna helt inna du dela i tre.
  5. Marängsmörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt sedan svalna i temperatur. Rör då, då.
  6. Marängsmörkräm: Lägg äggvitor, socker och salt i en värmetålig skål. Sätt skålen över vattenbad och vispa hela tiden tills alla sockerkristaller har smält (känn mellan fingrar).. Ta bort skålen från värmen, vispa sedan med elvisp eller köksmaskin tills marängen är styv och har svalnat helt.
  7. Vispa ner smöret, lite åt gången (viktigt att smöret riktigt mjuk). När allt smör är in vispat, vispa även i den smälta chokladen i ett tunn strålen och fortsätt att vispa tills all choklad är ner vispad.
  8. Låt sedan stå i rumstemperatur, för det är smidigare att jobba med.
  9. Vaniljkräm: Koka upp vispgrädde i en kastrull.
  10. Vispa äggulor, maizena, vaniljpulver och socker i en bunke.
  11. Häll den varma grädde över äggblandningen under vispningen. Vispa tills den blir helt slät. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt krämen puttra på låg värmen under konstant vispning tills tjocknar.
  12. Ta bort från plattan och vispa ner smöret, lite åt gången samtidigt som du vispa.
  13. Häll över krämen i en värmetålig bunke, täck över plastfolie och ställ i kylen för att svalna.
  14. Hallonkräm: Tina hallonen och mixa med en mixerstav till en puré. Häll sedan i en kastrull och blanda purén med övriga ingredienser. Koka upp hallonpurén under omrörning tills krämen har tjocknat. Häll krämen i en skål och låt kallna.
  15. Montera tårta: Montera tårta i samma springformen som du bakade bottnar i.
  16. Börja med att täcka formen med plastfolie. Lägg första botten. Spritsa en tunn ring med smörkräm längs kanten av botten. Fyll med helft av vaniljkrämen.
  17. Lägg på andra botten och upprepa med smörkräm. Fyll med resten av vaniljkräm och hallonkräm. Lägg på tredje botten och täck hela formen med plastfolie och ställ i kylen 1-2 timmar eller över natten.
  18. Ta upp tårta på en tårtfat och bred med smörkräm runt hela tårtan. Ställ i kylen en stund. Ta ut och bred på smörkräm ytterligare ett lager till. Ställ i kylen.
  19. Chokladglace: Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen.Tillsätt oljan och blanda väl till en len och fin chokladglace. Låt stå i rumstemperatur. Häll sedan över tårta, börja med kanter så det rinner tunna droppar med hjälp av en sked. Garnera med hallon och choklad strössel.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Bruschetta med ugnsbakade tomater & mozzarella på grillad bröd 

/
Procheta

Bruschetta med ugnsbakade tomater & mozzarella på grillad bröd.

Idag är det Valborg och här hemma bjuds på Bruschetta. Det är både vacker att servera och fantastiskt gott. Bjuder ofta när jag får gäster hemma som tilltugg och det blir väldigt uppskattat av alla. Passar perfekt att servera som förrätt eller buffébordet. 

Procetta

Det räcker upp till 4-6 port

Ingredienser:

  • Valfritt bröd ( jag har använt surdegsbröd) 
  • 2-3 msk olivolja (att ringla över brödet)

Ugnsbakade tomater:

  • 4-5  vitlöksklyftor
  • 0,5  kruka basilika 
  • 200 g mix-tomater (t.ex babytomater)
  • Olivolja att ringla över 
  • 1 nypa flingsalt 

Topping:

  • 220 g mozzarella  
  • Balsamico 
  • Basilika 
  • Parmesanost

Gör såhär: 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär brödet i skivor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och rosta brödbitarna i ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de får fin färg.
  3.  Lägg tomater på en ugnsform, skalade vitlöksklyftor och  hacka tunt. Blanda ihop med tomater och ringla över generös med olivolja. Krydda med salt. Rosta i ugnen i ca 12-15 minuter. 
  4. Ta ut tomater och mosa lite lätt med en gaffel. Fördela på varje brödskiva och toppa med mozzarella och några blad basilika. Avsluta med att ringla över balsamico och riven parmesanost. Servera direkt och njut!
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00