ANNONS

ÄPPELMUNKAR

/

Njutning är ett ord vi ofta lyfter i munksammanhang. Kanske till och med till den grad att området måste specificeras i andra sammanhang för att vi inte direkt ska föra tankarna till dessa varma, mjuka, friterade sfäriska under. När de dessutom säsongsanpassas till ett perfekt recept att göra på trädgårdsäpplen? *Biter tag i underläppen*.

Låt oss presentera minimunkar med äppel-och vaniljfyllning. För den som önskar en lite mer – mogen smak- kan vi rekommendera att testa lite rosmarin i äppelkompotten.

munkar äppelfyllning

Receptet på själva munkarna hittar du här. Till fyllningen för 20 små munkar behöver du:

Vaniljkrämen

  • 0.5 dl fetare havredryck
  • 0.5 dl vegetarisk vispgrädde
  • 1 msk socker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 krm vaniljpulver

Äppelkompotten

  • 2 svenska äpplen
  • 0.5-1 dl socker
  • 0.5 tsk kanel
  • 1 msk vatten
  • (ev. en kvist rosmarin)

Gör såhär:

  1. Vaniljkräm: Gör er redning med majsstärkelsen och sockret genom att blanda dessa i botten på en kall kastrull och sedan röra ned vätskan lite i taget medan den värms upp. När du har en jämn, tjock, vätska kan du röra ned resten av ingredienserna. Rör om och låt det puttra tills du fått önskad konsistens. Smaka av med mer vaniljpulver om du tycker det behövs. Låt svalna.
  2. Kompotten: Finhacka äpplena och lägg dem i tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull och koka på medelhög värme under omrörning tills äpplena mjuknat helt och du har en fin kompott. Mixa och låt svalna.
  3. Rör ned svalnad vaniljkräm i äppelkompotten tills du får en bra balans mellan vanilj, äpple och kanel. Det kan variera lite beroende på dina äpplen men vi tycker att 50/50 är en bra ratio. Lägg i en spritspåse och spritsa i dina nyfriterade minimunkar. Extra gott blir det att sockra dem med kanelsocker och toppa med lite rosmarin.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00