ANNONS

Grillsallad med balsamicovinägrett

/

Säsong för sallad *torkar en ensam glädjetår ur ögonvrån*. Här kommer ett recept för dig som vill ha smaken och sommarkänslan av grillat men som tycker att 15 olika grönsaker och proteiner på grillen á la grillfest känns övermäktigt. En sallad med grillade nektariner, grillade balsamicomarinerade sojabitar, sötpotatis, grönsaker och en balsamicovinägrett, det kan ju inte gå fel!

Vi rekommenderar att göra en ordentlig sats, dels för att det är supergott dagen efter, men också för att eventuellt middagssällskap som kanske vanligtvis inte är en salladsfantast kan tänkas byta ut sin tallrik mot själva salladsskålen efter portion tre.

Nedan följer receptet på huvudkomponenterna som vi rekommenderar att du matchar med dina favoritsalladsingredienser.

Copyright 2021. All rights reserved.

Till 4 portioner behöver du:

Sojabitarna:

ca 300g naturella sojabitar
1 dl balsamvinäger
Olivolja
1/2 kruka hackad färsk basilika
1/2 kruka hackad färsk oregano
0.5 dl agavesirap
Salt, peppar
Cirka 5 grillspett

Balsamicovinägretten:
0.5 dl olivolja
0.5 dl balsamvinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk agave
Salt, peppar

På grillen:
4 nektariner
1 tsk agave

I ugnen:
1 sötpotatis
Olja
Salt, peppar
1 tsk chili flakes

Gör såhär:

  1. Tänd grillen och sätt på ugnen på 250 grader övervärme/ugnsgrill.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden till sojabitarna och låt dem ligga och dra i den medan du gör det andra. Rör ihop dressingen.
  3. Tärna sötpotatisen i bitar á cirka 1×1 cm och lägg dem på en plåt. Ringla över olja och strö över kryddorna och lägg i ugnen. Efter cirka 20 min bör de vara mjuka och fått en fin yta.
  4. Skär nektarinerna i klyftor och pensla dem med lite agavesirap för att få en finare karamelliserad grillyta. Grilla dem med snittytan nedåt tills de fått trevliga grillränder och blivit något sotade.
  5. Trä på sojabitarna på grillspett och lägg på grillen. Pensla med marinaden vartefter tills de fått en lagom yta.
  6. Blanda dina varma, grillade komponenter med resten av örterna i krukorna, dina favoritsalladsingredienser, dressingen och toppa med lite frön.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ oss på Instagram!

@veganskmatlada
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00