ANNONS

Papas rellenas

/

Papas rellenas, latinarmerikanska fyllda potatiskroketter. Precis som de flesta av våra ”argentinska” favoriträtter, är det lite oklart var dessa godingar har sitt ursprung. Bolivia, Colombia och Peru är alla populära bud -så vi stannar vid att säga att de är ~från regionen~. Vi har också tagit oss lite friheter: Dels att veganisera, dels att tweaka de traditionella recepten liiite.

Oavsett utsprung är det gott som attan! Vi är stora fans av empanadas, gnocchi och palt och det här är som ett oväntat kärleksbarn mellan dem. Du bara MÅSTE testa –okej?

196405710_201479921827884_7390237012432744184_n

Copyright 2021. All rights reserved.

Du behöver (ca 10 st)

  • ca 750g mjölig potatis
  • ca 1dl vetemjöl
  • 250g sojafärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2tsk spiskummin
  • 1tsk paprikapulver
  • Salt
  • ca 15 svarta, utkärnade oliver
  • 1 dl russin
  • Neutral olja till fritering

Gör såhär:

  1. Koka potatisen med skal tills den blivit mjuk. Ställ åt sidan för att svalna.
  2. Hacka lök och vitlök och stek i en stekpanna tills det blivit mjukt. Häll då i sojafärsen, spiskummin, paprikapulver och rikligt med salt och stek tills det fått fin yta.
  3. Dra från värmen och lägg oliverna (hackade) samt russinen. Låt svalna.
  4. Skala potatisen och pressa den. Gärna så fint som möjligt men är det bitar i är det inte hela världen.
  5. Tillsätt mjöl, pö om pö, tills du fått en deg som fungerar någotlunda bra att forma. Det går åt lite olika mycket mjöl beroende på hur mycket vatten potatisen dragit åt sig. Tillsätt också salt efter smak, men det ska smaka ganska mycket. Det går också att hoppa över detta och bara använda potatisen, det är så man traditionellt gör det enligt vår uppfattning. Så är du t ex glutenintolerant kan du hoppa detta. Vi tycker det blir lite lättare.
  6. Dela upp potatisdegen i 10 lika stora bitar. Tryck ut en bit i handflatan, lägg en sked sojafärsfyllning i mitten och rulla sedan ihop den till en boll.
  7. Hetta upp oljan till ca 150 grader i en liten kastrull. Fritera bollarna i ca 1 min eller tills de fått en fin, gyllene färg.
  8. Tada! Härligt krispiga på ytan och krämiga inuti.

Ät som de är, till salsa eller med en sallad till.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ oss på Instagram!

@veganskmatlada
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00