ANNONS

Smårätter

/

Smårätter, eller någon tapasvariant, är vår bästa bjudrätt. Nyckeln är att ha ett par rätter som sköter sig själva i ugnen, vissa som går att preppa det mesta innan och andra som du kan pyssla med i sista stund. Vårt förslag?

Rätter i ugnen:
Potatis
Paprika i ugn

Rätter att förbereda:
Vit bönröra
(Gröna bönor på) jalapeño- och agavefärsk”ost”bädd
Baguette eller surdegsbröd

Rätter att pilla med:
Friterad ostronskivling med srirachamayo
Gröna bönor (till färsk”ost”bädden)
Tryffelmayo (till potatisen)
Pimientos de padron

Processed with VSCO with a6 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Här kommer några recept! Det är lagom till 4 buffé/tapasportioner.

Vegansk tryffelmayo:
3 msk spad från kikärter
0.5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
salt, svartpeppar
1.5 dl neutral rapsolja
1 msk tryffelolja (oroa er inte, det är nästan alltid syntetisk arom i eller odlad tryffel = inga djur används)

Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser utom oljan i en mixerskål och rör samman.
2. Mixa med en stavmixer och droppa i rapsolja i en jämn lugn ström tills du fått önskad konsistens.
3. Avsluta med tryffeloljan efter smak. Kom ihåg att de kan vara olika potenta så ta det lite i taget om du inte är stormförtjust.

Processed with VSCO with preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Friterad ostronskivling med srirachamayo:
1.5 dl vetemjöl
1 tsk majsstärkelse
1 tsk bakpulver
Cirka 1.5 dl öl
0.5 tsk chilipulver
1.5 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
Salt Svartpeppar
150 g ostronskivling
Olja till fritering

Tillbehör:
Färsk koriander
Srirachamayo

Gör såhär:
1. Blanda alla torra ingredienser till frityrsmeten och rör sedan ned ölen tills du får en klumpfri smet. Den ska vara typ lika tjock som en lite lösare majonnäs. Låt vila cirka 15 min. Justera med mer vätska om den är svårhanterlig därefter.
2. Skär svampen i jämnstora bitar och rör ned i smeten så att de täcks ordentligt. Börja med en för att känna av om du är nöjd med konsistensen på smeten.
3. Hetta upp olja till 180 grader. Kom ihåg att ha ett lock nära till hands och köksfläkten avstängd för säkerhets skull.
4. Fritera bitarna i omgångar tills de blir gyllenbruna. Lämna på galler eller hushållspapper tills du är klar med alla.
5. Servera färskfriterade med färsk koriander och srirachamayo.

Processed with VSCO with a6 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Gröna bönor på jalapeño- och agavefärsk”ost”bädd
150g vegansk färskost (vi använder påmackan)
2 färska jalapeños
1msk agavesirap
0.5dl olivolja
Salt
Matfett till stekning
Juice från en halv lime
200g gröna, färska bönor

Gör såhär:


1. Finhacka jalapeñon och blanda den med olivoljan, agavesirapen och salt. Hetta upp försiktigt i en liten stekpanna eller 30sek i mikron.


2. Lägg undan 1msk av oljeblandningen och blanda resten med färsk”osten” i en skål och rör tills den blivit homogen. Blir det klupmpigt kan du värma upp allting försiktigt så går det lättare. Ställ undan.


3. Stek bönorna snabbt på hög värme i rikligt med matfett. Salta.


4. Bred ut färsk”osten” på en tallrik och lägg över de varma bönorna.


5. Häll över den sparade oljan och limejuicen.

Processed with VSCO with a6 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Pimientos de padrón
200 g färska pimientos de padron
Olivolja
Flingsalt
Limejuice

Gör såhär:
1. Hetta upp en panna till medelhög värme (gärna en gjutjärns, kolstål eller ”grillpanna”).
2. Lägg paprikorna på en tallrik eller i en skål och rör runt dem i lite olivolja så att de täcks.
3. Lägg dem i pannan och låt de ligga stil tills de fått ordentligt med färg på den sidan. Vänd på dem. Upprepa tills de är helt grillade och skrumpnat ihop.

4. Lägg åt sidan och strö över flingsalt och lite lime om du gillar det.

Processed with VSCO with a6 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00