ANNONS
PersonuppgifterCookies

Efterrättspizza

/

För längesen när vi var på solsemester vid medelhavet fastnade vi för en superenkel men svingod efterrätt, nämligen friterad eller bakad pizzadeg som doppas i nutella. Vi gillar verkligen att degen inte är så söt, så vi bestämde oss för att ta saken i egna händer och göra en surdegspizzavariant som vi hade till dessert på vår trerätters pizzamiddag.

Hasselnötskräm är lätt att göra själv, men det är också en typ av produkt vi tycker veganvarianterna är jättegoda av! Om du gillar/gillade nutella men vill testa en vegansk variant tycker vi att de flesta vi testat absolut håller måttet. Tex denna köper vi på ICA Kvantum Liljeholmen. Med nedan ser du recept på hur du gör egen hasselnötskräm med chokladsmak!

Du behöver (till 4 efterrättspizzor):

  • En halvsats av den här surdegspizzadegen

  • 2 dl färska hallon

  • 2 dl färska blåbär

  • 175 g rostade & skalade hasselnötter

  • 20 g rumstempererat mjölkfritt margarin

  • 2 msk ljus sirap

  • 0.5 tsk vaniljsocker

  • 3 msk kakao

  • ev: 0.5-1 msk rapsolja

  • Lite flingsalt

processed_inCollage_20200906_160431493.jpg
processed_inCollage_20200906_160431493.jpg

Gör såhär:

  1. Nutellan: Mixa hasselnötterna i en matberedare tills dess att det blir en krämliknande konsistens. Det tar ett tag då de först kommer pulveriseras och sedan kommer fettet i nötterna själva göra det till en kräm till slut. Mixa ned sirap, kakao och vaniljsocker tills du får en nutellaliknande kräm. Om du upplever att den är för hård för att kunna breda ut i rumstemperatur, mixa ned lite neutral olja, som tex raps (beror lite på hur torra nötterna).

  2. Forma 4 minipizzor och låt de vara lite tjockare än du vanligtvis skulle göra en surdegspizza. Bred/klicka ut lite smör på varje pizza och grädda i ugnen tills de gräddats klart (cirka 7-10min). Smöret kommer då smälta ut och se till att bara kanterna lyfter och blir mörka.

  3. Ta ut och låt svalna något. Skär bären i halvor sålänge om du önskar.

  4. Bred ut hasselnötskrämen över pizzorna och toppa med hallon, blåbär och en försiktig nypa flingsalt!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00