ANNONS

Jordärtskockssoppa med tryffel och svart trumpetsvamp

/

”Det här smakar verkligen restaurangmat” är ju ett mycket angenämt betyg att få av sina höstlunchgäster. Att kommentaren kommer från en person som har för vana att besöka en pizzeria efter ett restaurangbesök på grund av ”den futtiga maten” som ofta serveras väljer vi att lägga åt sidan för stunden. För helt enligt sopp-konventionen erbjöds självklart toast vid sidan av den här demonstrationen av vegansk mustighet: jordärtskockssoppa med timjan, tryffel ch svart trumpetsvamp.

Processed with VSCO with j5 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Till 4 portioner behöver du:

600 g jordärtskockor
200 g mjölig potatis
100 g mjölkfritt margarin
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1.5 dl vitt vin
ca 7.5dl vatten
ca 2 msk schalottenlökfond
2 dl havregrädde
Salt, vitpeppar

Topping:
Friterad jordärtskocka
Tryffelolja
Färsk timjan
Trumpetsvamp eller kantareller

Processed with VSCO with j5 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Gör såhär:

  1. Skala potatisen och skockan och tärna i mindre bitar. Skala och hacka löken.
  2. Fräs löken och rotfrukterna i mjölkfritt margarin i en tjockbottnad kastrull tills dess att löken mjuknat. Häll i vinet och rör om i cirka en minut.
  3. Täck innehållet i kastrullen med vatten och fond och låt koka tills de mjuknat. Hur lång tid detta tar beror på storleken på dina bitar men räkna med cirka 15 minuter.
  4. När de blivit helt mjuka, mixa slätt. Häll i havregrädde och spä med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Låt soppan puttra medan du steker kantareller eller trumpetsvamp och friterar tunna skivor jordärtskocka.
inCollage_20211019_135619304
inCollage_20211019_135604700
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

FOCACCIA

/

”Okej, hur svårt är det här att göra? Finns det möjlighet att se till att alltid ha en sån här hemma till frukost, lunch, när som helst egentligen?” Låt oss säga att den här focaccian blev godkänd hemmavid.

Vem är egentligen förvånad? Ett vitt, fluffigt, bröd med romanticatomater, rödlök, salt och rosmarin på. Täckt av ett lager god olivolja som lämnar dina fingrar oljiga efter. What’s not to like? Eller på italienska, Cosa c’è che non va? (skyll på google om det är fel).

Processed with VSCO with a6 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Till en stor focaccia behöver du:

  • 5 dl ljummet vatten
  • 600g vetemjöl special
  • 1 tsk agavesirap
  • 30g jäst (eller 2 tsk torrjäst)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja + mer till utbakning
inCollage_20210926_101318570

Gör såhär:

  1. Blanda jäst och vatten i en stor bunke och rör tills jästen helt lösts upp.
  2. Rör ned övriga ingredienser och knåda i bakmaskin i 10 minuter tills du har en elastisk, kladdig, deg. Låt jäsa i 1.5 timme under bakduk.
  3. När degen har rest sig till cirka dubbel storlek, förbered en plåt eller stor ugnsform genom att ringla olivolja i botten av den. Lägg ned degen i oljan och vänd den ett par gånger i olivoljan. Tryck ut degen försiktigt så att den täcker hela formen. Låt jäsa i 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. När degen återigen fördubblas i storlek, ringla över olivolja och tryck ned fingrarna i degen för att skapa den karaktäristiska formen. Toppa focaccian med romanticatomater, rosmarin, rödlök och flingsalt.
  6. Grädda i ugnen cirka 25 minuter eller tills focaccian fått fin yta.
inCollage_20210925_153416817
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

BBQ WRAPS

/

Än finns det tid att grilla! Nu när höstlöven börjar gulna och kvällarna kylna på är det extra trevligt med lite hetta på grillen. Och ni vet väl vid det här laget att när vi snackar hetta är det inte många scoville som avses, mvh de som typ tycker gullök kan vara lite väl pikant.

Hur som, här kommer ett favoritrecept till goda wraps/tacos med cashew-och korianderkräm, grillad majs, grillad jalapeno, soja bits och rödlök. Lite sriracha på det och du är i hamn Det är alltså jalapeño och sriracha vi refer ear till som hetta.

Till det serverade vi en variant av elotes med srirachamayo, koriander och rökt mandel och grillad paprika och lime, recommend!

Processed with VSCO with preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Till 4 portioner behöver du:

Sojabitar

  • 320 g naturella, tinade sojabitar
  • 1 näve färsk persilja
  • ca 1 dl olivolja
  • saft från 0.5 lime
  • 3 vitlöksklyftor
  • Chili flakes
  • Salt, peppar
Processed with VSCO with preset

Processed with VSCO with c1 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

 Korianderkräm

  • 2 dl cashewnötter
  • 1-2 krukor koriander
  • Saft från 1 lime
  • Salt, peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • vatten
  • ev. lite agavesirap

Övriga tillbehör

  • Rödlök
  • Färsk koriander
  • Färsk jalapeño
  • Majs
  • Tortillas
  • Srirachamayo
Processed with VSCO with preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Gör såhär:

  1. Placera cashewnötterna i en stor kopp eller en kastrull. Slå över hett vatten och låt stå i minst 1h.
  2. Blanda ingredienserna till sojabitsmarinaden (olja, finhackad persilja, finhackad vitlök, limejuice och kryddor) och massera in den bland sojabitarna i en bunke. Spä ut med lite mer olja om så behövs. Låt vila i minst 30 min.
  3. Sila av cashewnötterna och placera i en mixerskål. Mixa slätt med övriga ingredienser och spä med vatten tills du nått önskad konsistens. Smaka av med lime, salt och ev. agavesirap. Lägg i kylen tills det är dags att servera.
  4. Tänd grillen och trä sojabitarna på grillspett. Grilla spetten, majsen, färsk jalapeño och eventuella tillbehör. Pensla allt med överbliven marinad så att det inte blir torrt.
  5. Grilla tortillas på eftervärmen, skiva jalapeñon, skär av majsen från kolven och ta av sojabitarna från spetten.
  6. Servera bröden som wraps/tacos med korianderkräm, sojabitar, grillad majs, grillad jalapeño, hackad rödlök, färsk koriander och srirachamayo.
Processed with VSCO with preset

Copyright 2021. All rights reserved.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00