ANNONS

Syrén Fizz

/
199338895_215849010360036_1096067282010074385_n

Copyright 2021. All rights reserved.

En gåta: Vad är gott, försomrigt och gör att det snurrar skönt i huvudet efter ett par stycken? Syrén Fizz förstås! Här kommer receptet.

Du behöver (1 drink):

4-6cl av din favoritgin
5cl färskpressad citronjuice
4cl syrénsockerlag*
1-2cl kikärtsspad
Soda efter smak
Is
En syrénklase till topping (om du vill).

Gör såhär (sockerlaget):

  1. Koka upp 1dl vatten, 1 dl socker och ca 7 stora klasar syrénblommor. Koka tills sockret löst sig.
  2. Ta ner värmen och skjud i ca 5 minuter.
  3. Låt svalna i rumstemperatur.
  4. Sila av blommorna och förvara i kylskåpet.

Gör såhär (drinken):

  1. Blanda gin, citronjuice, sockerlag, kikärtsspad i en shaker. Skaka ordentligt så att kikärtsspadet fluffar till sig.
  2. Lägg i några isbitar i shakern och skaka igen.
  3. Sila upp i ett glas, du kommer se en skumkrona lägga sig på toppen (om du skakat tillräckligt😉).
  4. Fyll på med sodavatten tills glaset är fullt.
  5. Lägg på syrén på toppen och njut!
199442808_2592160331093775_4232481632381123509_n
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Papas rellenas

/

Papas rellenas, latinarmerikanska fyllda potatiskroketter. Precis som de flesta av våra ”argentinska” favoriträtter, är det lite oklart var dessa godingar har sitt ursprung. Bolivia, Colombia och Peru är alla populära bud -så vi stannar vid att säga att de är ~från regionen~. Vi har också tagit oss lite friheter: Dels att veganisera, dels att tweaka de traditionella recepten liiite.

Oavsett utsprung är det gott som attan! Vi är stora fans av empanadas, gnocchi och palt och det här är som ett oväntat kärleksbarn mellan dem. Du bara MÅSTE testa –okej?

196405710_201479921827884_7390237012432744184_n

Copyright 2021. All rights reserved.

Du behöver (ca 10 st)

  • ca 750g mjölig potatis
  • ca 1dl vetemjöl
  • 250g sojafärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2tsk spiskummin
  • 1tsk paprikapulver
  • Salt
  • ca 15 svarta, utkärnade oliver
  • 1 dl russin
  • Neutral olja till fritering

Gör såhär:

  1. Koka potatisen med skal tills den blivit mjuk. Ställ åt sidan för att svalna.
  2. Hacka lök och vitlök och stek i en stekpanna tills det blivit mjukt. Häll då i sojafärsen, spiskummin, paprikapulver och rikligt med salt och stek tills det fått fin yta.
  3. Dra från värmen och lägg oliverna (hackade) samt russinen. Låt svalna.
  4. Skala potatisen och pressa den. Gärna så fint som möjligt men är det bitar i är det inte hela världen.
  5. Tillsätt mjöl, pö om pö, tills du fått en deg som fungerar någotlunda bra att forma. Det går åt lite olika mycket mjöl beroende på hur mycket vatten potatisen dragit åt sig. Tillsätt också salt efter smak, men det ska smaka ganska mycket. Det går också att hoppa över detta och bara använda potatisen, det är så man traditionellt gör det enligt vår uppfattning. Så är du t ex glutenintolerant kan du hoppa detta. Vi tycker det blir lite lättare.
  6. Dela upp potatisdegen i 10 lika stora bitar. Tryck ut en bit i handflatan, lägg en sked sojafärsfyllning i mitten och rulla sedan ihop den till en boll.
  7. Hetta upp oljan till ca 150 grader i en liten kastrull. Fritera bollarna i ca 1 min eller tills de fått en fin, gyllene färg.
  8. Tada! Härligt krispiga på ytan och krämiga inuti.

Ät som de är, till salsa eller med en sallad till.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Veganska luncher v.22

/

Hej! Veckorna bara susar förbi och  nu har vi gått in i juni. Otrolig sommarkänsla den här veckan, men den har fått ta över innan och efter arbetstid för lika mycket som det pirrat i kroppen v alla solkatter på väggen så har schemat varit fullt av to-dos. Den här veckan är det Amelias tur att dokumentera sina luncher och … haha. Väldigt icke-representativ eftersom det blivit superlyx ena dagen, sponsrat en dag och däremellan det snabbast möjliga.

Nåväl, let’s get to it!

Processed with VSCO with a6 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Måndag och köksrenoveringen fortsätter hos Amelia i Skärmarbrink. Det är den största anledningen till att matlådandet är pausat, saknar motivation att laga ordentlig mat i allt stök. Ett par hantverkare var igång och spacklade golvet så det blev det en snabb vurre, nåväl två, med bröd för att inte störa dem för mycket. Lunchen avnjöts på balkongen, ett återkommande tema den här veckan.

Processed with VSCO with c1 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Tisdag och ny månad vilket även innebär en ny månadsburgare på Bastard Burgers. Amelia och hennes kille pep iväg så fort klockan slog lunchtid för att smaka Pineapple Express, jättegod och maffig. Fick tillbringa resten av lunchrasten flåsandes i soffan.

Processed with VSCO with a6 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

På onsdagen hade vi blivit aviserade om ett lyxigt bud med picknickmat från en av Stockholms hetaste restauranger. När den preppiga korgen anlände visade det sig inte vara vegansk mat. En miss! Med lite tid och ingen energi plockades då det veganska innehållet ur budet och lunchen fick bestå av primörer med romesco. Lite chip också. Jättegott, men inte så mycket mat. Fick stötta upp med en macka.

Processed with VSCO with a6 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Att wrap inte fått något pris för den insats den gör i de svenska hemmen? Så praktiskt att kunna fylla ett bröd med allt som finns hemma. Denna gång grönsaker, nektarin, vegansk feta, kikärtor, koriander och sriracha.

195052646_326795445761442_4767190144946903149_n

Copyright 2021. All rights reserved.


Haha, ja vad hände på fredagen egentligen? Med en jobbig start på dagen med bland annat ytterligare förseningar med ovan nämnda köksarbete fanns ingen lust att laga en ordentlig lunch. Det blev därför knäckemackor.

Det var det!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00