ANNONS
PersonuppgifterCookies

JULSNITTAR

/

Julafton- eller adventsfirandet börjar och du serverar din fördrink. Ett glas glubbel, eller kanske ett starkare nummer med äpple och whiskey. Vad ställer du fram att knapra på? Chips känns lite ofestligt och julgodiset sparar vi till julbordets 7e tur… Vi kör på snittar!

269738926_643056510053943_7991880117878547969_n

Copyright 2021. All rights reserved.

Du behöver (till 20 snittar):

150g vegansk fetaost (vi använde Violifes Greek White)

150g vegansk färskosdt (vi använde påmackan från Oatly)

1 Ingrid Marie-äpple

1 kruka rosmarin

0.5dl granatäppelkärnor

20 crustader, små brödskivor eller kex

Agavesirap

Salt

Gör såhär:

  1. Vispa eller vänd ihop fetaosten och färskosten genom att antingen använda elvisp, stavmixer eller mosa/rör med en gaffel. Har du svårt att få ihop dem kan du värma komponentera varsamt i t ex mikron. Salta.
  2. Lägg i röran i en sprits och fördela över crustaderna (/brödet/kexet).
  3. Dela äpplet på mitten och skär tunna skivor. Lägg en skiva på varje snitt.
  4. Toppa med granatäppelkärnor, några rosmarinblad och ringla över lite agavesirap.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Jordärtskockssoppa med tryffel och svart trumpetsvamp

”Det här smakar verkligen restaurangmat” är ju ett mycket angenämt betyg att få av sina höstlunchgäster. Att kommentaren kommer från en person som har för vana att besöka en pizzeria efter ett restaurangbesök på grund av ”den futtiga maten” som ofta serveras väljer vi att lägga åt sidan för stunden. För helt enligt sopp-konventionen erbjöds självklart toast vid sidan av den här demonstrationen av vegansk mustighet: jordärtskockssoppa med timjan, tryffel ch svart trumpetsvamp.

Processed with VSCO with j5 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Till 4 portioner behöver du:

600 g jordärtskockor
200 g mjölig potatis
100 g mjölkfritt margarin
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1.5 dl vitt vin
ca 7.5dl vatten
ca 2 msk schalottenlökfond
2 dl havregrädde
Salt, vitpeppar

Topping:
Friterad jordärtskocka
Tryffelolja
Färsk timjan
Trumpetsvamp eller kantareller

Processed with VSCO with j5 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Gör såhär:

  1. Skala potatisen och skockan och tärna i mindre bitar. Skala och hacka löken.
  2. Fräs löken och rotfrukterna i mjölkfritt margarin i en tjockbottnad kastrull tills dess att löken mjuknat. Häll i vinet och rör om i cirka en minut.
  3. Täck innehållet i kastrullen med vatten och fond och låt koka tills de mjuknat. Hur lång tid detta tar beror på storleken på dina bitar men räkna med cirka 15 minuter.
  4. När de blivit helt mjuka, mixa slätt. Häll i havregrädde och spä med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Låt soppan puttra medan du steker kantareller eller trumpetsvamp och friterar tunna skivor jordärtskocka.
inCollage_20211019_135619304
inCollage_20211019_135604700
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

FOCACCIA

/

”Okej, hur svårt är det här att göra? Finns det möjlighet att se till att alltid ha en sån här hemma till frukost, lunch, när som helst egentligen?” Låt oss säga att den här focaccian blev godkänd hemmavid.

Vem är egentligen förvånad? Ett vitt, fluffigt, bröd med romanticatomater, rödlök, salt och rosmarin på. Täckt av ett lager god olivolja som lämnar dina fingrar oljiga efter. What’s not to like? Eller på italienska, Cosa c’è che non va? (skyll på google om det är fel).

Processed with VSCO with a6 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Till en stor focaccia behöver du:

  • 5 dl ljummet vatten
  • 600g vetemjöl special
  • 1 tsk agavesirap
  • 30g jäst (eller 2 tsk torrjäst)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja + mer till utbakning
inCollage_20210926_101318570

Gör såhär:

  1. Blanda jäst och vatten i en stor bunke och rör tills jästen helt lösts upp.
  2. Rör ned övriga ingredienser och knåda i bakmaskin i 10 minuter tills du har en elastisk, kladdig, deg. Låt jäsa i 1.5 timme under bakduk.
  3. När degen har rest sig till cirka dubbel storlek, förbered en plåt eller stor ugnsform genom att ringla olivolja i botten av den. Lägg ned degen i oljan och vänd den ett par gånger i olivoljan. Tryck ut degen försiktigt så att den täcker hela formen. Låt jäsa i 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. När degen återigen fördubblas i storlek, ringla över olivolja och tryck ned fingrarna i degen för att skapa den karaktäristiska formen. Toppa focaccian med romanticatomater, rosmarin, rödlök och flingsalt.
  6. Grädda i ugnen cirka 25 minuter eller tills focaccian fått fin yta.
inCollage_20210925_153416817
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00