ANNONS

BBQ WRAPS

/

Än finns det tid att grilla! Nu när höstlöven börjar gulna och kvällarna kylna på är det extra trevligt med lite hetta på grillen. Och ni vet väl vid det här laget att när vi snackar hetta är det inte många scoville som avses, mvh de som typ tycker gullök kan vara lite väl pikant.

Hur som, här kommer ett favoritrecept till goda wraps/tacos med cashew-och korianderkräm, grillad majs, grillad jalapeno, soja bits och rödlök. Lite sriracha på det och du är i hamn Det är alltså jalapeño och sriracha vi refer ear till som hetta.

Till det serverade vi en variant av elotes med srirachamayo, koriander och rökt mandel och grillad paprika och lime, recommend!

Processed with VSCO with preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Till 4 portioner behöver du:

Sojabitar

  • 320 g naturella, tinade sojabitar
  • 1 näve färsk persilja
  • ca 1 dl olivolja
  • saft från 0.5 lime
  • 3 vitlöksklyftor
  • Chili flakes
  • Salt, peppar
Processed with VSCO with preset

Processed with VSCO with c1 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

 Korianderkräm

  • 2 dl cashewnötter
  • 1-2 krukor koriander
  • Saft från 1 lime
  • Salt, peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • vatten
  • ev. lite agavesirap

Övriga tillbehör

  • Rödlök
  • Färsk koriander
  • Färsk jalapeño
  • Majs
  • Tortillas
  • Srirachamayo
Processed with VSCO with preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Gör såhär:

  1. Placera cashewnötterna i en stor kopp eller en kastrull. Slå över hett vatten och låt stå i minst 1h.
  2. Blanda ingredienserna till sojabitsmarinaden (olja, finhackad persilja, finhackad vitlök, limejuice och kryddor) och massera in den bland sojabitarna i en bunke. Spä ut med lite mer olja om så behövs. Låt vila i minst 30 min.
  3. Sila av cashewnötterna och placera i en mixerskål. Mixa slätt med övriga ingredienser och spä med vatten tills du nått önskad konsistens. Smaka av med lime, salt och ev. agavesirap. Lägg i kylen tills det är dags att servera.
  4. Tänd grillen och trä sojabitarna på grillspett. Grilla spetten, majsen, färsk jalapeño och eventuella tillbehör. Pensla allt med överbliven marinad så att det inte blir torrt.
  5. Grilla tortillas på eftervärmen, skiva jalapeñon, skär av majsen från kolven och ta av sojabitarna från spetten.
  6. Servera bröden som wraps/tacos med korianderkräm, sojabitar, grillad majs, grillad jalapeño, hackad rödlök, färsk koriander och srirachamayo.
Processed with VSCO with preset

Copyright 2021. All rights reserved.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

ÄPPELMUNKAR

/

Njutning är ett ord vi ofta lyfter i munksammanhang. Kanske till och med till den grad att området måste specificeras i andra sammanhang för att vi inte direkt ska föra tankarna till dessa varma, mjuka, friterade sfäriska under. När de dessutom säsongsanpassas till ett perfekt recept att göra på trädgårdsäpplen? *Biter tag i underläppen*.

Låt oss presentera minimunkar med äppel-och vaniljfyllning. För den som önskar en lite mer – mogen smak- kan vi rekommendera att testa lite rosmarin i äppelkompotten.

munkar äppelfyllning

Receptet på själva munkarna hittar du här. Till fyllningen för 20 små munkar behöver du:

Vaniljkrämen

  • 0.5 dl fetare havredryck
  • 0.5 dl vegetarisk vispgrädde
  • 1 msk socker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 krm vaniljpulver

Äppelkompotten

  • 2 svenska äpplen
  • 0.5-1 dl socker
  • 0.5 tsk kanel
  • 1 msk vatten
  • (ev. en kvist rosmarin)

Gör såhär:

  1. Vaniljkräm: Gör er redning med majsstärkelsen och sockret genom att blanda dessa i botten på en kall kastrull och sedan röra ned vätskan lite i taget medan den värms upp. När du har en jämn, tjock, vätska kan du röra ned resten av ingredienserna. Rör om och låt det puttra tills du fått önskad konsistens. Smaka av med mer vaniljpulver om du tycker det behövs. Låt svalna.
  2. Kompotten: Finhacka äpplena och lägg dem i tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull och koka på medelhög värme under omrörning tills äpplena mjuknat helt och du har en fin kompott. Mixa och låt svalna.
  3. Rör ned svalnad vaniljkräm i äppelkompotten tills du får en bra balans mellan vanilj, äpple och kanel. Det kan variera lite beroende på dina äpplen men vi tycker att 50/50 är en bra ratio. Lägg i en spritspåse och spritsa i dina nyfriterade minimunkar. Extra gott blir det att sockra dem med kanelsocker och toppa med lite rosmarin.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Paella

/
Processed with VSCO with  preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Vi lagar denna paella på en murrikka över öppen eld, men det går lika bra att göra det hemma i en wook- eller stekpanna.

Du behöver (till 4 portioner):

  • 4 dl avorioris
  • 2 gula lökar
  • 1 grön paprika
  • ca 250g grön sparris
  • 1,5 dl edamamebönor
  • ca 15 babyplommontomater
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 0.5g saffran
  • 1 dl vitt vin
  • ca 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 citron
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 tsk chili flakes

Gör såhär:

1.  Grovhacka löken, paprikan och vitlöken (som kan vara något mer finhackad) och fräs i olivolja tills löken blivit mjuk men inte fått för mycket färg.

2. Tillsätt då saffran, salt, chiliflakes och svartpeppar. Addera mer olivolja vid behov. Fräs ytterligare ett par minuter.

3.  Dela citronen på hälften och kläm ur saften över lök- och paprikablandningen. Grilla den andra halvan med snittytan nedåt på sidan av murrikkan.

4. Tillsätt riset och stek tills det fått lite yta. Addera därefter vinet och låt det reducera. Tillsätt nu buljongen pö om pö. Det ska vara tillräckligt med vätska för att inte steka fast, men riset ska inte vara täckt/koka. Du kan behöva lite mer eller mindre än 1 liter buljong beroende på hur varmt du har det.

5. När riset börjar mjukna, tillsätt sparrisen (skurna i mindre bitar), babyplommontomaterna skurna på mitten och edamamebönorna.

6. Koka tills riset är klart, det ska vara mjukt men med en liten kärna kvar. Servera och kläm över juicen från den grillade citronen.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00