ANNONS

Flatpalt

/

Som några av er har koll på så älskar vi att semestra i norra Sverige. Vår kärlek till de djupa skogarna, härliga älvarna och det stillsamma lugnet (beroende på sällskap hehe) har vi säkert Emmas pojkväns stuga i Norrbotten att tacka för. Två lata semesterveckor spenderades där tidigare i somras och då väcktes också lusten att veganisera några Norrbotten-klassiker och då SÅKLART pitepalt. Längre ner i instagramflödet kan du se när vi gjorde den fyllda varianten (gråpalt), och här kommer recept på flatpalt.

För dig som har dålig koll på den här delen av gammal svensk husmanskost så kommer vår allas kära Wikipedia väl till hands (enda gången vi som civilingenjörsstudenter våra citera wikipedia):

I norra Sverige tillagas palt av rå, malen (eller finriven) potatis, som blandas med mjöl och salt till en någorlunda hård smet. Av denna smet formas runda bollar (paltar) som fylls, oftast med fläsk men även andra fyllningar förekommer. Paltarna kokas i rikligt saltat vatten. Det finns många recept på palt. Platta paltar utan fyllning kallas flatpalt. Palt gjord på enbart vetemjöl kallas ofta ”pitepalt”. En blandning av vete och korn- eller rågmjöl förekommer i Västerbotten och kallas ”gråpalt”.

Copyright 2021. All rights reserved.


Du behöver (4 portioner):

  • 1kg mjölig potatis
  • ca 6dl vetemjöl
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Gör såhär:

  1. Skala potatisen och riv den.
  2. Tryck ut vätskan ur potatisen så mycket du kan. Detta görs med händerna eller genom att lägga den rivna potatisen i en sil och pressa ur vätskan med t ex en tallrik. Traditionellt samlas vätskan upp i en skål i vilken potatismjölet som finns i vätskan lägger sig på botten. När all potatis är urvätskad så för man tillbaka potatismjölet till potatisen.
  3. Tillsätt sedan mjölet pö om pö till potatisen. Det ska vara tillräckligt med mjöl så att potatisdegen blir lätt att forma, men inte så mycket att den blir torr. Har du lyckats klämma ur den mesta vätskan ur potatisen behövs det mindre mjöl än vad receptet anger. Har du varit slarvig kan du behöva mer, hehe. Smaka av med salt, degen ska smaka salt.
  4. Forma palten genom att göra en boll. Lägg den sedan i kokande, rikt saltat vatten och låt koka i 40-60 minuter (beroende på storleken hos dina paltar). De är färdiga när de flyter upp till ytan.
inCollage_20210724_093533245
inCollage_20210724_093601531
  • Under tiden du kokar palten så kan du förbereda tillbehören. På bilderna serverades palten med smält veganskt margarin, alspånsrökt tofu, rårörda lingon och dill Jättegott!
Processed with VSCO with  preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Servera!

Psst… får du palt över är det kanon att skära upp den och steka den ett par dagar senare!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Sommarsallad

/

Vi vet att vi alltid benämner rätter för favoriter men det här är bannemig en ny middagsfavorit hos oss. I helgen dukade Amelia och hennes kille upp till dejtmiddag på balkongen. Det grillades på utegården, det sörplades drinkar (dessa grape- och rabarberdrinkar) och det fläktades bort myggor. Så mysigt.

Grill

På menyn stod en sommarsallad där två av de somrigaste livsmedlen vi kan komma på spelade huvudroller: Grillad majs och jordgubbar. BBQ-marinerade sojabitar grillades på spett och vegansk fetaost från violife (som vi älskar) smulades i.

Meanwhile, salladen: ”I’m the D to the e -l, i-c to the i-ous, why can’t no other salad put it down like me” Läs detta i Fergie-anda snälla så att referensen inte helt går förlorad och ni börjar undra hur tusan det är fatt med oss.

Processed with VSCO with al1 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Följande ingredienser ingår i salladen:

  • Vegofeta
  • Grillad majs
  • Jordgubbar
  • Avocado
  • Rödlök
  • Mangold eller machésallad
  • Färsk basilika
  • Körsbärstomater
  • Balsamico- och senapsvinägrett
  • BBQ-marinerade och grillade sojabitar

Till sojabitarna behöver du (4 pers):

  • ca 400g neutrala sojabitar (Tex Neutral Oumph, Hälsans kök filébitar eller The Vegetarian Butchers chickened out chunks)
  • 1.5 dl BBQsås
  • 1 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt, peppar

Gör såhär:

  1. Blanda ingredienserna till en marinad och lägg i de tinade sojabitarna däri. Låt vila i cirka 1h innan du sätter dem på spett.
  2. Blanda ingredienserna till dressingen.
  3. Tänd grillen och grilla både majsen och sojabitarna relativt hårt tills de får en något sotad yta.
  4. Under tiden: Förbered alla salladsingredienser.
  5. Skär av majskornen i stora bitar genom att skära längst med kolven så nära mitten det går. Rör ned de grillade komponenterna i salladen.
  6. Häll över dressingen och servera direkt!
Processed with VSCO with al1 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Grape- och rabarberpaloma

/

Är du ett fan av sötsyrliga drinkar som gärna stinger till lite? Då ska vi presentera den pefekta drinken för dig: Grape- & rabarberpaloma 🍊

Processed with VSCO with a6 preset

Copyright 2021. All rights reserved.

Till 2 drinkar behöver du:
4 cl grape cordial (vi använder den här) eller grapesockerlag
8 cl god gin
6 cl färsk grapejuice
Rabarbertonic
Is
Garnityr: grapefrukt

Gör såhär:
1. Skaka cordial/sockerlag med gin och grapejuice.
2. Häll i is och skaka igen.
3. Häll upp i två glas och toppa upp med rabarbertonic.
4. Toppa med grapefrukt.

Psst! Den här drinken är supergod alkoholfri och funkar bra även utan ginen, och då med lite extra grapejuice.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00