ANNONS

Recept: Vårig risotto

/

IMG_9565

Jag har tidigare lagt upp receptet på en risotto med svamp och soltorkad tomat, men den här är smaksatt lite annorlunda! Den har en mer vårig feeling och innehåller grön sparris, zucchini och färsk timjan. Den går utmärkt att servera på egen hand eller tillsammans med något annat!

Det här receptet ger två ganska stora portioner, de är lämpliga om du planerar att äta ”bara” risotton. Om du planerar att ha något annat till kan du räkna med att det här receptet räcker till tre, kanske till och med fyra personer.

DU BEHÖVER (till två personer):
– 3 dl Arborio- eller Carnaroliris
– 2 st schalottenlökar
– 1-2 st vitlöksklyftor beroende på storlek
– En halv zucchini
– 4 st sparrisar
– En kruka färsk timjan
– 2,5 dl riven parmesan (ca 200g)
– En halv flaska vitt matlagningsvin
– 2 st buljongtärningar, jag använde två tärningar grönsaksbuljong

IMG_9559

SÅHÄR GÖR DU:
1. Börja med att förbereda ordentligt. Finhacka lök, pressa vitlök, riv parmesan och skär sparris & zucchini i mindre bitar.

Lägg även buljongtärningarna i en kastrull med ca 9 dl vatten, låt denna stå på medelhög värme (buljongtärningarna ska ”smälta” och det får gärna ryka från kastrullen, men det behöver inte koka).

2. Stek sparris och zucchini, krydda med salt & peppar. De ska få fin färg! Dessa ska tillsättas i risotton framåt slutet, men det blir så stressigt att steka dem medans du står och rör i grytan. Så stek detta innan och ställ åt sidan så länge.

3. Fräs lök och vitlök i en stekpanna/kastrull med några matskedar olja. Bitarna ska mjukna, men inte få färg.

4. Tillsätt riset och låt detta fräsa med i pannan i ett par minuter. Riskornen ska inte heller få färg, men rostas lite.

IMG_9563

5. Sänk värmen lite och tillsätt matlagningsvinet och några kvistar färsk timjan. Låt ca 2/3 av vinet dunsta bort under lätt omrörning, det tar 3-4 minuter.

6. Tillsätt ca 2 dl av den varma buljongen i kastrullen. På låg värme och under konstant omrörning kommer du sedan se hur vätskan successivt försvinner medans risotton puttrar. Ungefär varannan minut kommer du behöva tillsätta ytterligare 1 dl buljong till risotton. Riset behöver ungefär 17-20 minuter för att bli klart, under den tiden står du och repeterar denna process.

7. Smaka av risotton med jämna mellanrum för att ha koll på hur riset ligger till. Efter drygt 15 minuters kokning har du ner sparrisen och zucchinin (men om du upplever att ditt ris börjar bli färdigt redan efter 12 minuter – då har du i grönsakerna då).

8. Sen adderar du buljong för sista gången och har ner den rivna parmesanosten. Osten kommer göra konsistensen lite fastare, så addera någon deciliter extra buljong ifall du vill ha din risotto lösare.

9. Vänta ända hit innan du smakar av risotton med salt och peppar, osten kommer nämligen tillföra mycket sälta.

Servera som den är eller med en god sallad!

Namnlöst-1

0
3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00