ANNONS

Recept på bästa julskinkan och griljering

/
julskinka, julskinka i ugn, kokt julskinka, griljering

Har ni hunnit äta er första skinksmörgås än?
När jag var barn var det en helig sak. Ingen julskinka innan julafton. Inget smygätande.
Som vuxen väljer jag helt att bryta den traditionen. Det är för gott för att inte ätas innan den stora dagen D. Så idag tänkte jag dela med mig av mitt recept på bästa julskinkan och griljering.

julskinka, julskinka i ugn, kokt julskinka, griljering

Den ABSOLUT VIKTIGASTE saken när man tillreder sin julskinka, det är att använda en stektermometer. Annars är det helt omöjligt att säga när skinkan är klar.

Jag låter alltid temperaturen gå upp till 69°C. Sedan får skinkan vila inlindad i folie och då brukar den gå upp till ca 73°C. Vilket ger en saftig och god julskinka. 

De senaste 6 åren har jag kokat min julskinka i en Crock Pot. Men det går såklart precis lika bra att koka julskinkan i en stor kastrull eller i ugnen.

Men jag måste säga, att tillreda julskinkan på låg temperatur under en längre tid har varit ett vinnande koncept de senaste åren.
Av erfarenhet vet jag nu att olika slökokare blir olika varma, därför är det jättesvårt att säga hur lång tid det tar. Använd en termometer, så vet du exakt.

julskinka, julskinka i ugn, kokt julskinka, griljering

Jag gör en klassisk griljering med ströbröd, ägg och senap. Men sedan strör jag pankoströbröd över. Då får man en extra frasig och knaprig yta på griljeringen. Supergott, jag lovar!

Jag är lite konservativ av mig och gillar att ha griljeringen i klassisk stil. Utan massa smaker. Men vill man kan man ju tillexempel smaksätta med honung, ingefära eller något annat man gillar.

julskinka, julskinka i ugn, kokt julskinka, griljering

Julskinka i Crock Pot:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar
4 lagerblad
0,5 tsk salt per liter vatten
kallt vatten så det täcker skinkan

Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.

Lägg skinkan i Crock Potten med svålen uppåt. Ha i kryddpeppar, lagerblad och salt. Slå på vatten så det täcker hela skinkan. Stick in en termometer i skinkans bredaste del. Sätt på locket och ställ din slow cooker på låg och timern på 9 timmar. Men håll koll, ibland har min skinka blivit klar efter bara 6 timmar. Det beror nog lite på modell och skinka.

När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.

Självklart går det bra att koka eller ugnsbaka julskinka också. Då gör du så här:

Kokt julskinka:

ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar
4 lagerblad
5 tsk salt per liter vatten
vatten så det täcker skinkan

Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om. Stick i en kökstermometer.

Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna. Lägg i skinkan och sänk värmen så att vattnet bara sjuder, inte kokar. Beräkna koktiden med cirka 1 timme per kilo.

När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.

Julskinka i ugn:

ca 3 kg rimmad, benfri skinka

Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.

Värm ugnen till 125°C. Lägg skinkan i en ugnsfast form med svålen uppåt. Stick i en kökstermometer. Låt skinkan gå i ugnen tills innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.

Griljering till ca 3 kg skinka:

1 äggula
4 msk vanlig senap
2 msk grovkornig senap
ca 1 dl ströbröd
ca 1 dl pankoströbröd

Blanda äggula, de olika senapssorterna och det vanliga ströbrödet. Skölj skinkan och klappa den helt torr. Bred på ägg-och senapsblandningen i ett jämnt lager. Strö över pankoströbrödet. Griljera i 215°C i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg. Låt svalna helt.

Att tillaga sin egna julskinka är verkligen inte svårt. Så länge du använder en termometer och håller koll på temperaturen så lovar jag att du lyckas!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Saffransmunkar fyllda med vit chokladkräm

/
hemgjorda munkar, saffran, munk, december, julfika, adventsfika

Tänk så mycket gott man kan göra med saffran. Vanligt saffransbröd är långt ifrån det enda man kan baka med julens krydda nr 1.
Vad sägs om saffransmunkar med vi chokladkräm tillexempel?

GOTT! säger jag!

hemgjorda munkar, saffran, munk, december, julfika, adventsfika

Jag vet, det kan kännas lite läskigt och skrämmande om man inte friterat förut. Men vet du, det är lätt som en plätt. Och inte behöver du äga någon fritös heller, en helt vanlig gryta eller större kastrull duger fint. Det använder jag.

hemgjorda munkar, saffran, munk, december, julfika, adventsfika

Det enda som kan vara bra att ha är en digitaltermometer så du har koll på värmen. Ett lock är också fint att ha tillhands om olyckan är framme och det börjar brinna i kastrullen.
Ha inte fläkten på och ha en disktrasa eller lite papper nära för att torka upp eventuell spilld olja.

hemgjorda munkar, saffran, munk, december, julfika, adventsfika

Jag gjorde mina munkar rätt små, för ni vet väl vad dom säger, är dom små tar man två. Och jag kan garantera att du minst vill ta två av dessa! Men du kan såklart göra dom större också. Helt en smaksak det där.

hemgjorda munkar, saffran, munk, december, julfika, adventsfika

Kom ihåg att göra chokladkrämen i god tid innan så den hinner svalna helt.

Saffransmunkar med vit choklad:
25 g jäst
1/2 g saffran
100 g smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl mjölk
6-8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

2 L frityrolja
strösocker att rulla munkarna i

2 dl grädde
100 g vit choklad

Smula ned jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret. Smält smöret och ha i saffranet i det varma smöret. Häll i den kalla mjölken i smöret. Låt smör och mjölkblandningen komma ner i 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör tills allt lösts upp. Tillsätt sedan socker och mjöl och salt. Arbeta tills du får en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbelstorlek.

Dela degen i två bitar och rulla ut till längder. Dela varje längd i 20 bitar och rulla till jämna bollar. Låt sedan bollarna jäsa i 20 minuter till.

Värm upp en kastrull med olja till 180 grader. Fritera saffransmunkarna i omgångar. Lägg upp de nyfriterade munkarna på ett hushållspapper. Rulla dom sedan i strösocker.

Värm grädden, den får inte koka. Hacka chokladen och ha i den. Rör om tills all choklad smält. Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
Vispa upp grädde och choklad till en tjock kräm.
Gör ett snitt i varje munk med en kniv. Fyll sedan varje munk med chokladkrämen.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Riktigt saftig mjuk pepparkaka till jul

/
mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Något jag tycker är fint att baka, det är en riktigt saftig mjuk pepparkaka till jul. Eller ja, det passar ju att baka en nu till advent också.

För massor av år sedan fick jag ett recept av en kompis till oss. Och efter det receptet har jag alltid bakat mjuk pepparkaka.

I år gjorde jag någon liten justering, för att skafferiet inte innehöll det jag önskade. Men i övrigt är pepparkakan precis som originalet. Här hemma går den under namnet: Roders mjuka pepparkaka. 

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Photographer: Linnea Seidel

Jag har en gamal Hemmets Kokbok hemma. 20:e upplagan från 1920. Och jag verkligen älskar att kolla i den ibland. I instruktionen till saffransbröd ska brödet gräddas ”i god ugnsvärme”. Helt fantastiskt ändå, att en kokbok kunde  tryckas i 10 upplagor utan att man anger exakt värme i ugnen.

Receptet på mjuk pepparkaka skiljer sig inte jättemycket mot mitt. Dock säger inte mitt recept att jag ska koka och finhacka pomeransskal. Men kanske ska jag testa att ha lite pomerans i nästa gång?
Till skillnad från saffransbrödet ska den här kakan gräddas ”i inte allt för stark ugnsvärme”.

Någon dag här framöver ska jag nog ta och testa något av de här lite gamla recepten.

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Jag kände för en helt vanlig mjuk pepparkaka. Utan glasyr. Utan krusiduller. Bara dekorerad med rubinröda granatäpplekärnor.
Jag har använt en form från Nordic Wares som jag nu såg att det var ett riktigt bra pris på! Så passa på att fynda. Kanske är du värd en tidig julklapp eller vill ge bort den till någon? Tips, tips!

Formen rymmer hela 2, 4 L, så man kan baka riktigt maffiga och stora mjuka kakor i den!


mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Min, ja eller rättare sagt Roders mjuka pepparkaka innehåller lingonsylt. Och jag tycker det alltid blir de godaste mjuka pepparkakorna. Dom håller sig saftiga och goda.

Jag var lite lat och tog 3 msk pepparkakskrydda istället för nejlika, kanel och ingefära. Det blev också supergott!

Kaksmeten räcker till en större eller två mindre mjuka pepparkakor. Ska du grädda i avlånga brödformar räcker den till 2!

Mjuk pepparkaka:

75 g smör
6 dl mjöl
3 1/2 dl strösocker
2 tsk malda nejlikor
3 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3 dl filmjölk
3 msk lingonsylt
1 klick smör och ströbröd till formen.

Smält smöret. Låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör i ägg, filmjölk och lingon i det avsvalnade smöret. Vänd i de torra ingredienserna och rör om väl.

Smörj och bröa en kakform. Ha i smeten och grädda i 175°C cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00