ANNONS

Kalljäst ciabatta

/
padrones

Photographer: Linnea Seidel

Om det här blev gott? Gissa två gånger..
Kalljäst ciabatta. Bröd som knappt behöver mer än en ärta jäst och ger fantastiskt bröd som jäser fint och får härlig skorpa.  Med ett sånt där lite segt innanmäte ni vet. Precis som ett ciabattabröd ska ha.

10/10 fick det och jag kommer garanterat baka det igen. Kanske redan nästa vecka!

nattjäst bröd, kalljäst bröd, ciabatta

Ciabatta betyder toffel, för deras toffelliknande utseende.  Mina fick lite olika former. Och kanske inte så värst toffellika. Men vet ni, det gör inget alls. 

nattjäst bröd, kalljäst bröd, ciabatta

När du kalljäser behövs inte alls så mycket jäst. Jag hade ca
10 g till den här omgången deg som gav cirka 14 bröd.

I ett klassiskt ciabattabröd används durumvete. Men du kan inte enbart baka på durumvete. Därför har jag även i vetemjöl special. Det går självklart bra att använda vanligt vetemjöl. Men vetemjöl special har en något högre proteinhalt än vanligt vetemjöl. Bröd som bakas på vetemjöl special blir lite segare, luftigare och högre. Brödet får också en lite hårdare yta. Exakt de egenskaper vi är ute efter här!

Kalljästa ciabatta, ca 14 st:

10 g färsk jäst (gärna ekologisk)
6 dl kallt vatten
1/2 dl olivolja av bra kvalitet
ca 1 tsk salt
3 dl durumvete
10 dl vetemjöl special

Steg ett:
Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt oljan, saltet och allt durumvete. Rör om.
Ha sedan i allt vetemjöl och arbeta degen i cirka 10 minuter i maskin. Den ska fortfarande vara kladdig.

Täck bunken med ett lock. Ställ gärna något på locket ifall degen sätter bra fart och jäser.
Ställ bunken svalt i minst 20 timmar, degen kan utan problem jäsa upp mot 32 timmar om den står i kylskåpet.

Steg två:
När degen jäst klart i kyl eller på svalt ställe, värm ugnen till 250°C. Ha upp den kalla degen på välmjölat bakbord. Platta till degen med handen (inte kaveln!) och vik den dubbel. Platta ut något igen och skär sedan i 14 jämnstora bitar. Lägg upp degbitarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Ställ in en ugnsfast skål med vatten i botten av ugnen.  Sänk värmen till 225°C och ställ in bröden. Grädda i cirka 20 minuter tills de är genomgräddade.

Tips:

  • Antalet bröd du får ut och hur länge de behöver gräddas beror på hur stora du väljer att göra dom. Större bröd tar längre tid och ger färre brödbitar.
  • Se till att ha rikligt med mjöl på arbetsbänken när du stjälper ut degen så den inte fastnar.
  • Olivoljan ger fin smak åt brödet. Så de till att använda en av riktigt bra kvalitet!
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00