ANNONS

Lättbakade vaniljrutor i långpanna

/
vaniljrutor, fika, baka i långpanna

Lättbakade vaniljrutor i långpanna. Här hemma är det numera en klassiker till födelsedagskalasen som jag nästan tror folk förväntar sig ska finnas där. Eller förväntar är kanske fel ord, räknar med?

Bakas med fördel någon dag i förväg så de får stå i kylen och stelna till sig.

vaniljrutor, fika, baka i långpanna

Jag brukar alltid göra mina rutor med smak av enbart vanilj.

Men så testade jag att röra ut lite lemon curd i vaniljkrämen. Åh så gott det blev. Så fort rabarbern behagar att kika upp ska jag nog testa att ha i bitar av syrlig rabarber. Kommer bli fantastiskt ihop med den söta och lena vaniljkrämen.

vaniljrutor, fika, baka i långpanna

Receptet har jag en gång i tiden för länge sedan rivit ur en tidning. Oklart från vilket. Så jag kan inte ta åt mig äran för just detta recept. Men jag rekommenderar er verkligen att baka dom!

Jag bakar dessa på laktosfria varianter och det funkar precis lika bra. Då använder jag vaniljkvarg, har inte hittat någon laktosfri kesella.

Vaniljrutor i långpanna:

500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver
fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj (kvarg går också bra)
5 dl crème fraiche ca 34% (den fetare varianten)
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver

Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Kör gärna allt i matberedaren eller maskin.
Klä en plåt (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut häften av degen i formen.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll ut den över bottnen.

Smula över resterande deg över fyllningen. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ sedan in i kylskåpet. Pudra florsocker över och skär i rutor.

Löjligt god och precis lika enkel att baka. Servera på kalas som en del av en kakbuffé eller tillsammans med lite färska bär som en dessert!

Nu önskar jag er en finfin dag!

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00