ANNONS

Saftiga tekaksfrallor i långpanna

/
tekaksfrallor, mjukt bröd, hembakat bröd, bröd i långpanna

Ett recept från Lindas bakskola, nämligen tekaksfrallor dök upp på flera ställen under förra veckan. Tillsist kände jag att jag bara måste testa att baka dessa.

Jag gillar som ni vet att baka när tröskeln är låg och det är enkelt. Exakt det kan man säga om detta recept.

Här smälter vintern sakta bort. -15 förra veckan +7 idag. Isac skulle ha utedag på skolan. Så jag laddade med med ett gäng ombyten i väskan. Tänker att det nog blir rätt blött idag 😅

Idag börjar plattsättaren på riktigt med badrummet uppe, är så spännande att se hur huset nu tar form och sakta men säkert börjar se ut som det ska när allt är klart! På instagram under höjdpunkten ”HUSET” kan ni följa utbyggnaden här hemma om ni är nyfikna.

tekaksfrallor, mjukt bröd, hembakat bröd, bröd i långpanna

Jag har nästan bakat helt efter Lindas recept, enda justeringen är mängden sirap. Jag har minskat den en del då jag har lite svårt för när matbröd blir allt för söta. Jag bakade bröden helt på rågsikt. Men du kan ta vetemjöl om du hellre gillar det.

Receptet kommer alltså från början från Linda, som har massor av härliga recept på sin blogg!

Saftiga tekaksfrallor i långpanna, 20 st:

50 g jäst
6 dl mjölk
1-2 msk sirap
ca 13 dl rågsikt (eller vetemjöl)
2 tsk salt
75 g mjukt smör

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (ej varmare än 37°, använd gärna termometer!).
Häll degvätskan över jästen och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sirap, mjöl (jag började med 10 dl och ökade på efterhand) och salt.
Arbeta degen i maskin och ha i smöret i små kuber, några åt gången.
Låt degen arbetas i cirka 5 minuter.

Strö lite mjöl över degen. Täck över degbunken med plastfolie och låt jäsa på ett dragfritt ställe i ca 40 minuter.

Dela degen i 20 lika stora bitar och forma till bollar. Placera i en långpanna eller annan ugnsfast form med bakplåtspapper i botten. Nagga bröden med en gaffel och strö över lite mjöl. Täck över med plastfolie och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Grädda i 250°c varm ugn i cirka 14 minuter.

Alla mina 20 frallor fick inte plats i min form. Så de resterande gräddade jag i en vanlig avlång brödlimpa, de fick lite annan form, men funkade superbra då jag kunde grädda alla samtidigt!

Brödet är jättegott att äta färskt, såklart. Men fungerar också fint att frysa in.

Ha nu en riktigt fin torsdag vänner!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00