ANNONS

Pumpabröd

/
mjukt bröd, pumpa, pumpaformat bröd

Bara för att halloween kom och gick betyder det inte att pumpasäsongen är över. Tvärt om. Pumpan hör hela hösten till! Varför inte baka ett saftigt pumpabröd till allhelgona-helgen?

mjukt bröd, pumpa, pumpaformat bröd

I mitt pumpabröd har jag haft pumpapuré vilket gjorde brödet otroligt saftigt och gott! Brödet fick även en riktigt härlig gul färg. Så vackert. Eller hur?


mjukt bröd, pumpa, pumpaformat bröd

Antingen kan du göra 2 lite större bröd av denna deg, eller varför inte 1 stort och flera mindre små? Eller bara ett helt gäng små. Gör det du känner för eller orkar mer. Ett helg gäng små tar ju helt klart längre tid att göra än 2 stora ☺️

Jag kalljäste mitt bröd över natten i kylen. Så otroligt smidigt sätt att baka bröd på tycker jag.

För att göra de fina mönstret av en pumpa använder du snören. Ett tips är att se till att använda steksnöre. Och ingenting annat.
Steksnöret luddar inte och går inte sönder. Utan fungerar utmärkt till just detta.

Pumpabröd, 2 st:

1/4 paket jäst
6 dl vatten
1 tsk flytande honung
2 dl pumpapuré
1/2 dl olivolja
ca 12 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 dl solroskärnor

Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt honung, pumpa och olja. Rör tills allt lösts upp.
Blanda i det mesta av mjölet, allt salt och solroskärnor. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter.

Täck degskålen med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten.


Tag fram degskålen och häll ut degen på väl mjölat bord.

Arbeta igenom degen och dela i två delar. Lägg ut 4 snören som möter varandra på mitten. Lägg på en degbit och knyt ihop snörena så du formar brödet till en pumpa. Låt gärna degen jäsa i en väl mjölad, rund brödkorg i cirka 60 minuter.

Värm ugnen till 250°C. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 220°C. Grädda i cirka 30 minuter.

Låt svalna på galler. Tag sedan försiktigt bort snörena och stick i en kanelstång som dekoration i mitten.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00