ANNONS

Ragnhilds klassiska äppekaka

/
äppelkaka, äpplen, fika, baka

Recept som börjar ha ett sekel eller så på nacken och som man fortfarande bakar. Det är sådana recept man ska vara rädd om.
Jag har tidigare skrivit om Ragnhilds äppelkaka här på Linnéas Skafferi. Men jag tycker faktiskt den förtjänar att synas igen, med lite nya, härliga bilder.

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Ragnhild, det var min mans gamelmormor.

Jag fick faktiskt möjlighet att träffa både min mans mormors mor och hans morfars mor. En kombination av att jag och Sebastian träffades när vi var rätt unga och att dessa damer levde till en ålder där man helt enkelt kan ha vuxna barnbarnsbarn.

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Ragnhilds äppelkaka, den har bakats fler gånger än jag riktigt kan räkna till vid det här laget. Jag skulle gissa att det är den kaka jag bakat allra flest gånger i mitt liv. God att göra i en rund form så här, men det fungerar precis lika bra att halvera receptet och göra den i en avlång brödform. Är ni många som ska fika? Inga problem. Dubbla receptet och gör kakan i en långpanna.

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Eftersom det är ett sådant där recept med säkert 100 år på nacken är det enklast möjligt. Utan krusiduller. Och utan bakpulver.

Originalet ska såklart gräddas till kakan är helt klar. Tänk er sockerkaka. Jag kan inte tänka mig att en äppelkaka gräddades på annat vis på 100 år sedan.
Själv brukar jag låta kakan vara något undergräddad. Så att den fortfarande är lite kladdig i mitten. Får den sedan stelna i kylskåp blir det MAGI! Jag lovar.

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Jag vet att ni är många som redan har denna kaka som favorit. För er som inte testat än, passa på att baka den nu när butiker och trädgårdar svämmar över av äpplen!

Ragnhilds äppelkaka:

3 ägg
4 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
150 g smält smör
2-3 st äpplen
kanel och socker
ströbröd till formen

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta i vetemjölet. Tillsätt smöret och rör till en fast, klumpfri smet.


Smörj en form och bröa den med ströbröd.


Häll i smeten.


Kärna ur äpplena och skär dom i tunna skivor. Placera ut äppelskivorna över smeten och strö över socker och kanel.


Grädda på 180 grader i cirka 40 minuter. Låt kakan vara något kladdig i mitten.


Servera med glass.

En klassiker som tål att bakas om och om igen!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00