ANNONS

Recept på min bästa gröna ärtsoppa!

/
ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

ÄNTLIGEN har jag fått till ett bra recept på grön ärtsoppa. Jag vet inte hur många gånger jag testat och blivit besviken. Men nu, nu har jag hittat receptet. Nu behöver jag inte testa flera varianter.

Min kära man Sebastian äter det allra mesta jag serverar. Men hans inställning till soppa är att man äter det för att få äta mjuk smörgås till maten.
Igår blev det ugnspannkaka till soppan och han valde faktiskt bort en andra portion pannkaka för att ta en skål soppa till. Det tror jag aldrig hänt tidigare.

ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

Så jag får väl säga att det verkligen var ett bra betyg! Vad är då hemligheten med denna soppa?
Jo nr 1: jag hade lite selleri hemma som måste ätas upp. Så jag hade i en stjälk. Det gav massor av god smak.
nr 2: jag tog purjolök istället för gul lök. Det gjorde också skillnad i smak.
nr 3: jag tog av någon deciliter av ärtorna och hade i dom efter jag mixat soppan slät. Det gjorde att smaken av ärtor liksom kom fram mer. Dessutom gav det soppan härligt tuggmotstånd!

ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

Jag botaniserade i brödlådan och hittade ett korvbröd som sett bättre dagar och en skiva bröd som blivit kvar efter morgonens frukost. Kanske inte något att hänga i julgranen tycker ni. Men det blev till fantastiskt goda krutonger som också gjorde sitt till för att lyfta dagens middag måste jag säga!

Grön ärtsoppa:

1 selleristjälk
20 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
300 g gröna ärtor (frysta funkar utmärkt)
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 6 dl vatten
ca 2 dl valfri grädde (jag tog havregrädde)
örtsalt
1 msk citronsaftSkiva selleri, purjolök och vitlök. Stek mjuka i en gryta i lite smör.


Tillsätt ärtorna (tag av ca 2 dl), buljong och vatten. Låt detta sjuda i cirka 10 minuter eller tills ärtorna mjuknat helt. Mixa helt slätt. Tillsätt grädden och smaka av med örtsalt och citron. Tillsätt de hela ärtorna.

krutonger:

ca 2 skivor valfritt bröd
olivolja
örtsalt
vitlökspulver

Skär brödet i fyrkanter. Ha i brödbitarna i en stekpanna, ringla över olja, salt och vitlökspulver. Blanda väl. Rosta tills krutongerna fått en fin gyllene yta.

Servera den gröna ärtsoppan med krutonger och ärtskott.

Vi åt även det här goda, fluffiga grötbrödet till. Ni bara måste testa det!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00