ANNONS

Seg och mjuk kaka med björnbär

/
mjuk kaka med björnbär, björnbärskaka, kaka i långpanna

I veckan stod det en burk med björnbär på trappen och väntade på mig när jag kom hem. Det är bra fint att ha grannar som hör av sig och frågar om man vill ha några liter. Det tackar vi för Gun!
Av björnbären bakade jag sensommarens godaste kaka. En seg och mjuk kaka med björnbär. Lätt att baka och nog hamnar den på top 3 godaste kakor jag bakat i år.

mjuk kaka med björnbär, björnbärskaka, kaka i långpanna

En sån här kaka där kanterna blir sega och lite hårda, men mitten är mjuk och saftig. Trixet är att undergrädda kakan något och sedan låta den stå i kylen några timmar så den kallnat helt. Då blir den som allra godast tycker jag.

mjuk kaka med björnbär, björnbärskaka, kaka i långpanna

Idag skiner solen från en klarblå himmel och vi vaknade till frost på gräsmattan. Lite väl tidigt kan jag tycka. Det är ju bara i slutet av augusti.
Men morgonpromenaden var frisk, klar och helt underbar. Jag älskar verkligen luften och lukten av höst om morgonen.

Kakan kan ätas precis som den är, men visst är det gott med en klick glass eller vaniljsås till också!

Seg och mjuk kaka med björnbär, ca 15 bitar:

2 ägg
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör
ca 3 dl björnbär (eller andra bär, blåbär eller hallon är också gott!)
smör och ströbröd till formen
1/2 dl socker att ha på smeten

topping:

50 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl

Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och pösigt. Sikta i vetemjölet. Smält smöret och ha i det, rör till en jämn, klumpfri smet med en slickepott. Det ska vara en rätt fast smet.

Smörj och bröa en form, ca 25×35 cm och bred ut smeten i formen. Fördela bären över kakan. Spar gärna en kant runt om där du inte har på bär.

topping:
Smält smöret och ha i socker och vetemjöl. Rör till en smulig topping. Strö detta över björnbären. Strö socker över kanterna.

Grädda i 180°C i cirka 20 minuter. Kakans kanter ska vara fasta men den får gärna vara lite kladdig i mitten fortfarande.
Låt kakan svalna och sedan stå kallt i minst 4 timmar. Gärna över natten.

En enkel men otroligt god kaka att servera så här när sensommaren verkligen är här!

3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00