ANNONS

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Villa Puccini

Grillad biff med krossad potatis och rostade grönsaker

/
villa puccini, grillmiddag, mat, middag

Sensommargrillning, när alla de svenska råvarorna är på topp. Det är nog bland det bästa med den här tiden på året.
Oavsett om du odlar själv eller handlar i butik finns svenska grönsaker i överflöd.
Potatis, ärtor, morötter, zucchini, lök, kål- ja det är bara att välja och vraka.
Idag har jag tillsammans med Villa Puccini knåpat ihop en middag helt i min smak. Med en bit riktigt bra närproducerad biff och massor av goda tillbehör!

villa puccini

Photographer: Seastian Niemi Ca

Idag serverar vi Villa Puccini till middagen. Jag gillar verkligen att det från och med i år är skruvkork på flaskorna.
Vinet har en kryddig smak med fatkaraktär och är gjord på 90% sangiovese och 10% merlot. Just sangiovese är en druva som ofta förekommer i toscanska viner. Man kan säga att det är lite av deras nationaldruva.

villa puccini, grillmiddag, mat, middag

Vid det här laget känner ni ju till lite hur jag tänker när jag parar ihop mat med vin. Att bara ösa på med massor av smör, grädde, kött och tänka att det måste ju gå bra ihop med ett rött, toscanskt vin, det är inte riktigt min melodi. Då kommer ett lite lättare vin som detta tappa all sin smak och nästan kännas blaskigt.

Istället plockar jag in tillexempel både kål, morötter och purjolök som efter tillagning blir mjuka och söta i smaken, vilket passar fint till vinet. Lite riven vällagrad ost över grönsakerna ger fin rund smak som möter upp vinet bra.

Vi hittar även en del syra i detta vin, då kan det vara en god idé att tillföra lite syra i maten. Här blev valet enkelt och ett gäng citroner åkte på grillen och pressades över grönsakerna.

villa puccini, grillmiddag, mat, middag

Med så många smakrika råvaror på tallriken klarar jag mig fint utan en sås eller liknande. Men känner du ändå att det vore gott med något mer till skulle jag göra samma salviasmör som ni hittar här. Det skulle också passa fint!

villa puccini, grillmiddag, mat, middag

Grillad biff med krossad potatis och rostade grönsaker:

Grillad biff:

4 bitar biff i ca 2-3 cm tjocka skivor av bra kvalité
salt & svartpeppar

Tag fram köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat. Klappa in salt och svartpeppar i köttet.
Förbered grillen så den är riktigt het, gärna 250-300 grader.
Lägg på biffskivorna på direktvärme över den varma glöden. Låt bitarna ligga ca 45 sekunder, vrid dom ett halvt varv och grilla ytterligare 45 sekunder. Vänd sedan skivorna och upprepa. På detta viset får du ett snyggt grillmönster och ett kött som är medium-rare. Vill du ha köttet mer stekt låter du det ligga några sekunder extra bara.
Låt köttet sedan vila i foliepaket i minst 10 minuter.

Rostade sensommargrönsaker:

1 huvud spetskål
1 knippe späda morötter
1 purjolök
1 zucchini
olivolja
flingsalt
1 dl finriven vällagrad ost
2 citroner
färsk persilja

Dela spetskålen i 8 jämna klyftor. Skölj och dela morötterna, låt gärna den närmsta biten av blast sitta kvar. Skölj och dela purjolöken i cirka 10 cm långa bitar.
Lägg ut allt i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och flingsalt.

Rosta i 225°C i cirka 30 minuter eller tills spetskålen mjuknat helt.

Skär zucchini i skivor och sedan i fjärdedelar. Ringla över olja och salt. Rosta i en separat ugnsfast form i cirka 225°C i ca 20 minuter.

Dela citronerna och lägg dom på indirekt värme på grillen och låt de få fin färg.

Pressa citron över alla grönsaker.
Strö finriven ost över kål och morötter och finhackad persilja över zucchinin.

Krossad potatis i ugn:
ca 1 kg potatis, färskpotatis fungerar bra!
1/2 dl olivolja
flingsalt
färsk persilja
1 dl vällagrad ost

Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom med hjälp av baksidan på en träslev så de krossas lätt. Ringla över olja och flingsalt.

Ställ sedan in potatisen i ugnen och gratinera tills potatisen börjar bli krispig. 225°C i cirka 25 minuter.
Strö över lite färsk persilja innan servering.

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00