ANNONS

Lättbakat hårt tunnbröd

/
hårt tunnbröd

Hårt tunnbröd mina vänner. Det är väl något speciellt med det ändå? Igår var det restfest till lunch och då fanns det bland annat kokt färskpotatis, sill och hårt tunnbröd på menyn. Alltså det är ju en sådan delikatess. Jag kan liksom inte sluta äta!

hårt tunnbröd

Det finns ju färdigbakat hårt tunnbröd som är himla gott.

Men, det är något speciellt med det hembakade. Det får en annan smak. Och det är inte alls speciellt svårt att baka själv. Har man en bra baksten eller pizzaugn skulle jag köra bröden i ugnen. Men nu har jag inte det. Så jag steker bröden i min gjutjärnspanna. Det fungerar det med!

hårt tunnbröd

Hårt tunnbröd, 20 mindre bröd:

1/2 tsk Anis
1/2 tsk Fänkål
1/2 tsk Kummin
1/4 paket jäst
3 dl vatten
1 tsk strösocker
3 dl rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl

Lägg kryddorna i en mortel och mortla till ett fint pulver. Lös upp jästen i vattnet. Ha i sockret och ca 1 tsk av de mortlade kryddorna.
Rör ut saltet i rågmjölet och ha u det. Arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Täck över och låt jäsa 60 minuter.

Dela degen i ca 20 bitar. Kavla ut riktigt tunt på mjölat  bord. Nagga varje bröd med kruskavel gaffel.

Värm en torr gjutjärnspanna och stek bröden i 2-3 minuter per sida.

Låt svalna på galler.

Gott till ungefär allt, med lite smör, flingsalt och en skiva ost på. Eller varför inte lite färsk gräslök! MUMS!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00