ANNONS

Recept på lättbakad Kalle Ankakaka

/
mjuk kaka, fylld kaka, smörkräm, chokladkaka med smörkräm

I min mammas receptsamling finns ett recept på en kaka vid namn Kalle Ankakaka. Denna kaka bakades ofta till första advent och då brukade det pudras ett ljus i florsocker på kakan.

Varför den har namnet Kalle Ankakaka och varför den bakades just till advent, det har jag ingen aning om. Men kakan smakar barndom och är sådär ruskigt god ni vet!

mjuk kaka, fylld kaka, smörkräm, chokladkaka med smörkräm

Kakan består av fina chokladbottnar som har en fyllning av smörkräm. Så himla gott!

mjuk kaka, fylld kaka, smörkräm, chokladkaka med smörkräm

I orginalreceptet är det faktiskt på tok för lite smörkräm om ni frågar mig. Men det här jag rättat till här. Så det är en mer anpassad mängd. Man vill ju ändå att det ska smaka lite!

mjuk kaka, fylld kaka, smörkräm, chokladkaka med smörkräm

Man kan ju tycka att ljuva maj ska bjuda på rabarberpajer och annat vårligt, men med tanke på att våren knappt har kommit (ja förutom idag och igår då det visst blev högsommar) så får jag nog allt vänta någon dag till på min allra första rabarberpaj.
Därför passar det finfint att bjuda på en Kalle Ankakaka så här,  i mitten av maj 2021!

Kalle Ankakaka:

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten

Fyllning:
100 g mjukt smör
3 dl florsocker
2 äggulor

Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao, rör i det i äggsmeten. Smält smöret och ha i vattnet. Häll det i smeten och rör den jämn.
Häll upp i en form med löstagbar kant. Jag brukar nypa fast ett bakplåtspapper i borren.

Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Stjälp upp och låt kakan svalna helt och dela den i två bottnar.

Rör ihop smör, florsocker och äggulor till en smörkräm. Bred den över ena bottnen, lägg över den andra och pudra florsocker över kakan.

TIPS! Skölj kniven eller paletten som du brer ut smörkrämen med i varmt vatten mellan varven, så går det mycket, mycket enklare.

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00