ANNONS

Laxpaj med spenat och sparris

/
paj, påsk, matpaj, påskmat

I veckan blev det paj här hemma hos oss. Och inte vilken paj som helst. Nej det blev en laxpaj med spenat och sparris.
Vilket ju är en riktig klassiker. Men det förstår man ju, det är en himla god kombination!

paj, påsk, matpaj, påskmat

Vårigare än så här blir det ju nästan inte! En perfekt paj att laga till påsk känner jag, vad tycker ni?

paj, påsk, matpaj, påskmat

Ett tips för att få pajen att lyfta och bli extra god, det är att använda en riktigt god ost till pajen. Antagligen toppar du den med Västerbottensost- alltså en ost med rejäl smak.

Eller så går du på en annan linje och tar en lite mildare ost på toppen, men har tillexempel smulad fetaost i själva pajen. Eller varför inte getost? Ta det du gillar bäst helt enkelt!

paj, påsk, matpaj, påskmat

Paj med både färsk dill och färsk gräslök, vårens första sparris och såklart lax och spenat.
En riktigt matig och god paj som passar perfekt att servera precis som den är med en god sallad och lite bröd, eller som del av en buffé.

Jag gör alltid lite mer pajdeg än vad som är normalt. Dels för att jag starkt ogillar när man har för lite pajdeg att arbeta med. Men det ger mig också möjlighet att göra fina dekorationer till själva pajen. Får du deg över går det perfekt att plasta in degen och lägga den i frysen.

Laxpaj med spenat och sparris:

pajdeg:

225 g kallt smör
4 1/2 dl vetemjöl
salt
kallt vatten

Skär smöret i kuber och blanda snabbt ihop med vetemjöl och salt. Tillsätt lite vatten tills pajdegen går ihop. Kavla ut degen och klä en pajform med lös kant. Spar lite deg till att dekorera pajen med. Nagga botten och ställ kallt i 30 minuter. Täck degen med ett bakplåtspapper och ha i torra gula ärtor eller liknande (de torkade ärtorna gör att pajdegen inte hasar ner från sidorna och att bottnen inte jäser upp.). Förgrädda pajskalet i 225°C i cirka 20 minuter.

fyllning:

1 purjolök
130 g färsk babyspenat
salt
500 g lax
1 dl finhackad gräslök och dill
3 ägg
3 dl mjölk
1 msk citron
ev 150 g fetaost
100 g riven vällagrad ost (tex Västerbottensost)
4 sparrisar

Strimla purjolöken fint och stek den mjuk i en stekpanna. Tillsätt babyspenaten och stek den helt mjuk. Salta. Låt detta svalna. Finhacka sedan spenat och purjolök.
Skär laxen i mindre bitar och lägg ut stekt spenat, lax och finhackade örter i pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk och lite citron.
Häll detta i pajskalet. Strö över den rivna osten. Dela sparrisen och dekorera med den.

Jag kavlade ut resterande mängd pajdeg och skar i långa remsor som jag sedan flätade och la runt om pajen.

Grädda i 225°C i cirka 35 minuter.

En riktigt matig och god paj som passar perfekt så här på våren!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00