ANNONS

Kladdkaka med kextopping

/
kladdkaka, topping, choklad

Alltså mina käraste vänner. Det här bara måste ni baka till helgen: Kladdkaka med kextopping. Ljuvligt kladdig kladdkaka, toppad med ett lager choklad med kex i. Det är chokladigt, mjukt, salt och knaprigt. Allt på en och samma gång!

kladdkaka, topping, choklad

Och ett perfekt sätt att använda upp de där överblivna kexen som ligger i sin plastförpackning och smular sönder. Jag vet att dom finns även hos dig!

kladdkaka, topping, choklad

Jag hade ett gäng salta kex hemma. Men det går såklart lika bra att använda digestivekex om du har det. 

kladdkaka, topping, choklad

Här är det äntligen fredag efter en lång och ganska tung vecka känns det som. Men idag skiner solen och förhoppningsvis blir humöret lite bättre av det. Helt galet att det nyss var -15 och massor av snö ute, när det idag är barnmark, fågelsång och en starkt lysande vårsol.

kladdkaka, topping, choklad

Att göra en perfekt kladdkaka kräver lite övning. Alla ugnar är olika och det gäller att få till den där exakta kladdigheten där kakan inte är rinnig. Men heller inte för torr.

Mitt bästa tips är att hellre låta kladdkakan bli lite för lös och sedan låta den stå och stanna till helt i kylen över natten.

Se till att kanterna runt om kladdkakan har stannat men mitten ska fortfarande vara riktigt kladdig, nästan ogräddad liksom. Då får du till den bästa kladdkakan.

Kladdkaka med kextopping:

150 g smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
Värm ugnen till 175°C.

200 g choklad (jag tycker det är gott att ta 100g mörk och 100g mjölkchoklad)
ca 100 g kex
1 tsk kokosoljaSmält smöret i en kastrull. Rör ner de båda sockersorterna och vaniljen. Låt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör till en lät smet. Blanda i vetemjöl, kakao och salt. Vänt försiktigt tills allt gått ihop.


Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 12-15 minuter. Låt svalna helt. Gärna i kylskåp.

Smält chokladen i vattenbad. Krossa kexen. Blanda i kex och kokosolja i den smälta chokladen och blanda väl.
Bred detta över den kalla kladdkakan.

Servera!

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00