ANNONS

Pepparkakskladdkaka med choklad

/
kladdkaka, pepparkakssmak

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Det finns en smakkombination som de senaste åren blivit mig riktigt kär. Och det är när smaken av pepparkaka och choklad förenas. I mitt tycke uppstår då magi! Så därför är det ingen skräll att just pepparkakskladdkaka hamnar rätt högt upp på min lista av saker jag gärna fikar till jul.
Den här gången tillsatte jag även 100 g choklad. För allt blir ju så mycket bättre med lite extra choklad.

kladdkaka, pepparkakssmak

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Här har det blåst storm i natt och hela förmiddagen. Grannens spalock hade blåst all världens värld. Och rätt som det var knäcktes ett av våra äppelträd utanför köksfönstret. Det bara vickade omkull. SÅ trist och tråkigt. Allt på trappen har blåst omkull, sönder och bort. Vilket jäkla busväder alltså. Sen kom hagel och snö. Men nu har det både slutat snöa och blåsa. Vilket märkligt väder liksom!

kladdkaka, pepparkakssmak

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Kladdkakan har jag dekorerat med spritsade pepparkakor. Visst blir det lite roligare så.? Orkar du inte baka egna pepparkakor går det precis lika bra att spritsa färdiga pepparkakor och sätta runt om som en krans. Enkelt men ack så effektfullt. Allra finast blir om du ”limmar ihop” alla pepparkakor till en krans. Men, det blir lite trixigt att skära igenom pepparkakorna då. Så jag la bara ut dom runt om liksom. När jag sen skar bitar fick varje bit med sig en pepparkaka.

kladdkaka, pepparkakssmak

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Vi fikade den här igår och barnen blev helt lyriska. Dom tyckte det var hur gott som helst! Den godaste kladdkaka dom smakat.
Allra bäst blir den om den får stå över natten (eller dagen) i kylen och liksom stena helt. Då blir konsistensen perfekt!

Pepparkakskladdkaka med choklad:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
100 g choklad
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
ca 2 msk pepparkakskrydda

Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda det med hackad choklad. Rör tills all choklad har smält. Häll detta över ägg och socker. Sikta i mjöl, kakao, vanilj och pepparkakskryddorna. Rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ha i smeten. Grädda i 180°C i 15 minuter. Kanden ska vara fast och ha stannat, men mitten ska vara riktigt kladdig fortfarande.
Låt kladdkakan svalna och förvara i kylskåp tills den ska ätas.
Dekorera pepparkakor med glasyr och placera ut runt kanten på kladdkakan innan den äts.
Servera glass eller en klick lättvispad grädde till.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00