ANNONS

Saffranssemla med vit chokladgrädde

/
semla, julsemla, saffranssemlor, vit choklad

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det finns ett par saker som passar lite sådär extra bra ihop.


Tillexempel saffran och vit choklad. För er som inte vet det har saffran två bästa kompisar. Den ena heter socker, den andra heter fett. Två kompisar som gör att själva saffranet blommar ut och blir något aldelens fantastiskt!


Därför brukar jag ofta hitta på sätt att kombinera just saffran med vit choklad. För det blir himla fint. Och gott. Otroligt gott! Så när jag skulle fylla ett gäng saffranssemlor tänkte jag: vad passar bättre än att ha i lite  vit chokladgrädde? Saffranssemla med vit chokladgrädde. Hur gott liksom?


semla, julsemla, saffranssemlor, vit choklad

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag skriver vi fredagen den 13 november i kalendern. Ute var det 6 grader varmt i morse kl 6.30 och barnen åkte till skolan i tunna höstjackorna. Jag har faktiskt inte  köpt nya vinterkläder till barnen än. Kanske kommer det inte ens behövas om denna vinter blir som förra?


semla, julsemla, saffranssemlor, vit choklad

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Att göra saffranssemlor är himla enkelt. Jag brukar göra mina i mini-format. Dels tycker jag det blir lite mer lagom mot en stor semla (det tycker jag alltid när det kommer till semlor). Men så är det också himla gulligt med små munsbitar liksom. Perfekt att ha till glöggminglet kanske? Som 2020 inte blir av i någon större utsträckning. Men för det kan man ju ha glöggkväll med närmaste familjen? Eller hur?


Gillar man inte mandelmassa behöver man faktiskt inte fylla semlorna med annat än vit chokladgrädde. Det funkar ypperligt.


Saffranssemla med vit chokladgrädde: 


25 g jäst


1 pkt (0,5 g) saffran


2 1/2 dl mjölk


100 g mjukt smör


1 dl strösocker


ca 8 dl vetemjöl


1/2 tsk salt


4 dl vispgrädde


150 g vit choklad


200 g mandelmassa


1 dl mjölk


Smula ned jästen i en bunke. Blanda saffran och mjölk i en kastrull. Låt sjuda en stund. Mjölken får sedan svalna till fingervarmt (37°C). Häll saffransmjölken över jästen och rör tills all jäst lösts upp helt. Tillsätt det mjuka smöret i bitar, socker, ca 3/4 av mjölet och saltet. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ev mer mjöl om degen är för kletig. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.


Baka ut degen och dela den i två bitar. Dela sedan varje deg i 15 bitar så du totalt har 30 bitar med deg. Forma till släta bollar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter på en bakplåtspappersklädd plåt.


Grädda i 250°C mitt i ugnen i 5-7 minuter. Låt svalna helt.


Värm grädden, den får inte koka. Finhacka chokladen och rör i den i den varma grädden. Låt chokladgrädden svalna helt i kylskåp.


Vill du fylla semlorna med mandelmassa? Riv den och blanda ut med mjölken.


Skär ut ett litet lock på varje bulle. Gröp ur lite av innehållet. Fyll gropen med mandelmassa.


Vispa upp den kalla chokladgrädden tills den blir fluffig. Om du inte fyllt din semla med mandelmassa kan du spritsa i lite chokladgrädde i semlan. Spritsa sedan på chokladgrädden på varje semla och lägg på locket. Pudra över florsocker.Semlorna går självklart bra att frysa in och ta fram när man känner ett sug efter saffranssemlor!

3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00