ANNONS

Så enkelt gör du torkade apelsinskivor

/

DIY

,

Jul

,
apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin

Photographer: Sebastian Niemi Ca


För någon vecka sedan la min fina vän

Helena Lyth

ut ett inlägg om torkade apelsinskivor. Jag blev så inspirerad att jag var tvungen att göra mina egna. Som barn uppvuxen med föräldrar som drev eget trädgårdscenter under 90 och 00-talet har jag fått min beskärda del av torkade apelsinskivor, kanelstänger, fula små tomtar, kottar och annat som hörde dessa år till. Många är de julgrupper som gjorts och för att liksom piffa upp dom passade det finfint att sätta dit några torkade apelsinskivor, en tomte och ett band.


apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Men nu har det runnit lite vatten mellan broarna från min barndom tills nu. Så nu känns det helt rätt att åter släppa in de torkade apelsinskivorna i mitt liv igen.


-Men vad ska du göra med alla dom där?!


sa Sebastian när jag var klar med omgång två. Tja, vad kan man 

INTE

göra med torkade apelsiner, tänker jag?

  • Låta ligga framme i en skål, bara för att det är fint.
  • Ha till att dekorera en krans med.
  • Använda i vinterns alla drinkar.
  • Dekorera julklapparna med.

Ja ni ser, användningsområdena är oändliga.


apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Att torka apelsiner är inte alls svårt. Det trixigaste är nog att leta fram tålamodet. Så alla apelsiner verkligen blir helt torkade. Annars kan dom lätt mögla. Och det vill man ju inte!

apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin

Photographer: Sebastian Niemi CaMina torkade apelsinskivor kommer användas till en del styling nu i jul. Men jag har tänkt göra en krans att sätta på dörren i helgen. Och kanske får några dekorera den. Det vore fint,


Jag förvarar mina apelsinskivor i en tom kompostpåse. Jag tänker att där är det mörkt, men ändå luftigt. Så om det fortfarande finns lite fukt kvar i någon skiva borde de inte mögla.


apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Torkade apelsinskivor i ugn:


3-4 apelsiner (beroende på hur stora dom är)


en vass kniv


Skär apelsinen i lika tunna skivor (ju tjockare du skär, ju längre tar det i ugnen för dom att torka)


Lägg ut apelsinerna på ugnsgallret. Dom blir mindre när dom torkat, så det gör inget om apelsinskivorna nuddar varandra.


Torka på 100°C i 3-5 timmar. Det beror helt på hur mycket fruktsaft som finns i apelsinerna. Jag öppnade luckan några gånger under tiden för att släppa ut fukt. Stäng sedan av ugnen och låt apelsinerna ligga kvar i ugnen tills de är helt torra. Gärna över natten eller så.


2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00