ANNONS

Köttbullar med parmesan och basilika

/
köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Alltså ska ni testa att göra en slags köttbullar denna höst. Då ska ni laga dessa. Köttbullar med parmesan och basilika. Saftigare och mer smakrika köttbullar får man faktiskt leta efter.
Jag vet inte om det är mängden ost i som gör det. Antagligen. Allt med extra ost, det blir alltid extra gott!

köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Istället för att blanda rå lök i färsen valde jag att steka lök och vitlök innan. Och vilken skillnad det blev. Annars kan jag tycka att hemgjorda köttbullar liksom blir lite smuliga, antagligen för att man märker av de där bitarna av lök så väl. Men genom att steka löken innan smälte nästan löken ihop med färsen. SÅ GOTT!

köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Jag valde också att göra extra stora köttbullar. Dels för att det är mer än tråkigt att stå och rulla köttbullar. Men också för att jag upplever att de inte lika lätt blir torra och tråkiga då. Risken när man gör små köttbullar är att de blir lite överstekta. Och då torra.

köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Dock tittade Isac på mig som om jag vore dum på riktigt. Stora köttbullar. Det vet väl alla att han inte tycker om stora köttbullar! För mig var det här helt ny information. Men det är kanske så det är när man är 6 år. Är köttbullarna för stora (eller för små, eller nuddar pastan eller innehåller något grönt eller…ja ni vet hur det kan låta), då kan man bara inte äta!! Men tur för oss andra, som fick fler att mumsa på.

köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

Photographer: Sebastian Niemi Ca

När man ändå står där och gör köttbullar, då brukar jag göra en rejäl omgång. De som inte äts upp kan frysas in och ta fram en annan dag. När tiden är lite knapp. Därför gjorde jag på ca 1 kg färs idag. Men det går såklart bra att halvera mängden.


köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag har Isac med sig en klasskompis hem. Och för tillfället bowlar dom uppe på hans rum. Hans rum ligger precis ovanför köket där jag jobbar. Och dom bowlar med trä-käglor. Alltså det låter som om hela taket ska rasa in snart! Men grabbarna verkar ha kul, och det är ju huvudsaken. 

köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

När jag gör hemgjorda köttbullar, då steker jag dom alltid i ugnen först. Sedan får de gå en stund i stekpannan för att få lite färg. Jag tycker alltid köttbullarna bli bäst då. Dessutom kan du enkelt göra många köttbullar i ett svep då!




Köttbullar med parmesan och basilika:

1 kg nöt eller vegofärs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
olja att steka i
3 vitlöksklyftor
2 msk färsk citronjuice
färsk basilika eller persilja
2 dl finriven parmesan
salt & svartpeppar

Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i lite olja tills löken är helt mjuk.
Blanda samman de svällda havregrynen med stekt lök och kalvfärs.
Smaksätt med citron, finhackad basilika, riven ost, salt och svartpeppar.

Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan färsen till bollar. lägg ut på en plåt och stek i ugnen på 225°C i cirka 15 minuter om du gör lite störa köttbullar. ca 7-9 minuter räcker för normalstora.

Låt sedan köttbullarna får fin yta genom att steka dom i lite smör/olja i en stekpanna.

Vad äter du helst till dina köttbullar?

3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00