ANNONS

Klassisk raggmunk

/
husmanskost, vardagsmat, potatis

En dag kom barnen hem och berättade att dom ätit något så himla gott i skolan. Raggmunk hette det! Där och då insåg jag att vi idag äter så mycket annan mat hemma, att delar av den klassiska husmanskosten liksom lätt glöms bort. Så jag lovade att vi skulle äta raggmunk även hemma någon dag här framöver.Jag är ju som ni vet vid det här laget måttligt förtjust i pannkakor. Men när det kommer till raggmunk, då börjar vi snacka saker. Tack vare potatisen och tillbehören känns det betydligt mer som mat än som efterrätt.

husmanskost, vardagsmat, potatis

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Dock rynkade båda barnen lite lätt åt tallrikarna som jag dukade fram.


-VAD ÄR DET DÄR?


Raggmunken i skolan var betydligt mycket ljusare. Och smakade inte alls lika mycket potatis. Men efter att ha fått ställa om sina söta hjärnor till att dagens middag skulle se ut på detta vis åt båda två med god aptit. Jag såg till och med hur båda barnen norpade åt sig varsin kall raggmunk senare på kvällen.


Jag antar med andra ord att dom fick godkänt, 

husmanskost, vardagsmat, potatis

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Precis som med de flesta recept kan man göra dom på en mängd sätt. Jag tycker det blir allra godast att göra på mjölk, mjöl, ägg och potatis. Sen blir dom extra goda om man smaksätter med lite örtsalt av något slag. Och såklart ska dom stekas i smör. Och ätas med lingonsylt, keso och bacon/fläsk för den som önskar.


husmanskost, vardagsmat, potatis

Photographer: Sebastian Niemi Ca


När man lagar klassisk mat som detta ändå är, då känner jag mig lite extra huslig och ger mina barn en bra grund att stå på. Som om ett gäng raggmunkar gör skillnad i vilka livsval barnen gör i framtiden. För hur ska barn som växer upp på raggmunk kunna hamna snett i livet senare liksom? Självklart vet jag att det ena inte har med det andra att göra. Men ni vet. En känsla man har sådär.


Raggmunk 4-6 portioner


3 dl vetemjöl


6 dl mjölk


2 ägg


1 tsk örtsalt


fast potatis, 800 g (ca 8 normalstora potatisar


smör att steka iBlanda samman vetemjölet med hälften av mjölken till en klumpfri smet.


Ha sedan i resterande mängd mjölk. Knäck i äggen, ett i taget och rör helt slätt. Ha i örtsalt.


Riv potatisen och blanda den i smeten. Jag grovriver alltid potatisen, men vissa finriver allt, eller kanske hälften. För att potatisen ska smälta in lite mer i smeten och  undkomma skeptiska barnaögon.


Hetta upp en stekpanna (jag tycker pannkakslaggen funkar allra bäst!). Ha i en klick smör.


Mät upp lite drygt 1/2 dl smet och ha ut i stekpannan. Bred och platta ut smeten ordentligt med en stekspade. Ju tunnare raggmunk du får till, ju fortare går de att steka. Vänd raggmunken när den fått fin yta. Räkna med någon minut per sida.Servera raggmunken med keso, lingonsylt och fläsk/bacon.Gillar ni raggmunk?

8

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00