ANNONS

Hel laxsida grillad eller i ugn

/

Fisk & Skaldjur

,

Midsommar

,
grillad lax, midsommarlax

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Att laga hel laxsida på grillen eller i ugn är ett himla smidigt sätt att laga mat till många. Speciellt om det är en del av en buffé, kanske till midsommar?  Lättlagat och så gott!

grillad lax, midsommarlax

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag har jag och Isac varit till fritids på inskolningssamtal inför hösten. En lite märklig känsla att min lilla plutt ska sluta förskolan nästa vecka.

Eftersom Axel redan går på samma fritids blev samtalet kort, men vi stannade kvar så Isac fick leka lite. Tydligen var det ändå på tok för kort tid. En timme räckte inte alls. Men det känns skönt inför hösten. Att han faktiskt längtar till förskoleklass och fritids.
Nu har dom en vecka kvar att kämpa sig igenom, sen är det efterlängtade sommarlovet här!
Men först kortvecka och midsommar!

grillad lax, midsommarlax


När väder och tiden tillåter kör jag gärna laxen på grillen. På indirekt värme i cirka 20 minuter. Ska du grilla många saker rekommenderar  jag att ta laxen sist. Den behöver inte ha speciellt varmt, utan ska du grilla kött eller liknande så gör det först.
Laxen är lika god att äta varm som kall tycker jag!
Hel laxsida grillad eller i ugn:

1 hel laxsida med skinn (1-1 1/2 kg)
3 msk olja
1 lime
örtsalt och svartpeppar
ca 1 dl färska örter, hackade (jag valde basilika, gräslök och persilja)

Tag fram laxen och låt den bli rumstempererad.  Blanda saft och skal från 1 lime, olja, örtsalt och peppar. Pensla detta på laxen. 

Lägg ut ett ark aluminiumfolie. Lägg sedan på ett ark bakplåtspapper. Placera laxen på bakplåtspappret. Grilla på indirekt värme i cirka 20 minuter.

Har du inte tillgång till grill, tillaga laxen i ugnen på 175°C i cirka 20 minuter.

Finhacka de färska örterna och klappa in dom på den varma laxen.

Kan serveras både varm och kall.


Här hittar du 11 andra goda midsommarrecept att kolla in!

Nu hoppas jag ni alla får en fin tisdag!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00