ANNONS

Saft på svartvinbärsblad

/
svartvinbärsbladssaft, saft på svartavinbärsblad, saft

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag bjuder jag på ett sånt där underbart recept. Nämligen receptet på saft, gjord på svartvinbärsblad. Japp du läste rätt. Saft på bladen från busken. Och inte själva bären.


Av någon märklig anledning smakar det inte alls som svartvinbärssaft. Utan mer blommigt. Saften påminner nästan lite om flädersaft. Men inte riktigt lika sliskigt.Vad jag förstår är det här en saft som var mer vanlig förr. Kanske för att man helt enkelt var bättre att ta tillvara på allt naturen gav då?

svartvinbärsbladssaft, saft på svartavinbärsblad, saft

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Planen idag var att få till ett gäng riktigt snygga bilder. När jag hällde vatten och socker över vinbärsbladen och citronen. Men livet ville annorlunda. Trots att socker och vatten fått svalna, så sprack hela botten på glasbehållaren när jag slog i vätskan. Jag behöver kanske inte säga att det blev ett kladdigt jobb att städa upp det hela. Eftersom jag inte märkte det genast fyllde jag såklart behållaren till lite drygt hälften också.


Fast jag torkat golvet två gånger klibbar det fortfarande lite på golvet. Men saften blev god, så det fick det vara värt ändå!


svartvinbärsbladssaft, saft på svartavinbärsblad, saft

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag har fått lära mig att vinbärsblad ska man ta innan midsommar. Jag kan inte riktigt vara 100% säker på anledningen. Men jag har alltid tänkt att det är ungefär som med rabarber. Att dom blir lite mer bittra efter midsommar? 

Vet du anledningen?


Tar man bladen innan midsommar betyder det att alla bär sitter och är väldigt kartiga på svartvinbärsbusken. Så var lite försiktig och snäll om du fortfarande vill ha en god skörd av svarta vinbär. Ta kanske var 3:e blad.


Om du inte råkar ha samma tur som jag. Jag har nämligen ett helt förvildat snår av svartavinbär och hallon som naturen själv placerat i en del av min trädgård. Perfekt att plocka hur mycket blad som helst ifrån!

svartvinbärsbladssaft, saft på svartavinbärsblad, saft

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Internett svämmar som vanligt över med recept på saft.


Men jag kokar alltid min saft utan konserveringsmedel. Ingen citronsyra här alltså.


Istället fryser jag alltid in saften direkt. Då kan man även dra ner lite på sockermängden.


Antingen fyller du upp flaskor med saft och fryser in. Tar fram saften och låter den tina. Kom bara ihåg att saften inte håller sig speciellt länge i kylen, så den bör drickas upp ganska omgående. Perfekt om du ska ha kalas eller när det är en varm dag och man vet att det går åt mycket saft!


Ett annat alternativ är att frysa in saften i burkar. När man blir saftsugen skrapar man bara upp en skopa fryst saft och lägger i ett glas eller tillbringare. Slår på vatten och rör om.

Hur smidigt som helst!Saft på svartvinbärsblad:


3 l hårt packade svartavinbärsblad


2 l vatten


1 kg strösocker


4 ekologiska citroner


Plocka svartvinbärsbladen och skölj dom noga.


Blanda vatten och socker i en kastrull. Låt koka upp och sjuda tills allt socker löst sig.


Tvätta citronerna noga och skiva dom tunt. Varva svartvinbärsblad och citroner i en rostfri bunke eller kastrull.


Slå över den varma sockerlagen. Låt stå i kylen i minst 3 dygn. Sila saften och häll upp den på väl rengjorda flaskor eller burkar. Drick upp eller frys in direkt.Vissa säger att saften ska stå 5 dygn. Jag har testat både 3 och 5. Båda fungerar bra!3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00