ANNONS

Fiskgratäng med citronsås

/

Fisk & Skaldjur

,

Gratänger

,

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Tänk va, att något som en simpel fiskgratäng kan vara så gott. Lite fisk, sås och så helt rimliga mängder potatismos runt om. Genialiskt ändå. Om man tänker efter.


Här blev det en fiskgratäng med citronsås. Isac skulle få det på förskolan och då blev jag lite inspirerad att göra en egen hemma. Enkel, vällagad vardagsmat liksom.


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag brukar laga i ordning detta när jag jobbar hemifrån, så vi enkelt har maten klar tills alla ska iväg på sina aktiviteter. I veckan drar Isacs fotbollsträning igång. Vilket betyder att tisdag, onsdag och torsdag ska något av barnen vara på fotboll kl 17.30.. Dessutom har Axel match både lördag och söndag den här helgen.


Alltså måste antingen maten lagas i förväg eller gå supersnabbt att laga.



Fiskgratängen brukar jag förbereda så pass långt att jag kokar potatis, gör mos och kokar såsen i förväg, då kan jag bara göra iordning själva gratängen och ställa in i ugnen innan vi ska äta. Hur smidigt som helst. Perfekt så här i tider då många av oss jobbar hemifrån och faktiskt kan förbereda lite i god tid.


Fiskgratäng med citronsås:


600 g torsk


salt & peppar


dill


3 dl creme fraiche


2 dl mjölk


1 msk hummerfond


1 msk dill


1 msk (fisk)rom


ca 1 msk citron


salt och svartpeppar


Lägg fisken i mitten av en ugnsfast form. Strö över salt, peppar och dill. Tillaga fisken i 225°C i cirka 15 minuter.


Blanda creme fraiche, mjölk och hummerfond i en kastrull. Låt allt koka upp och koka i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan dill, rom och citron. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken.


800 g potatis


1 dl mjölk (gärna varm)


2 msk smör


salt


Skala och skär potatisen i bitar. Koka den genommjuk. Häll av vattnet och låt ånga av något. Pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda i mjölk, smör och rikligt med salt. Rör snabbt ihop till ett slätt mos.


Spritsa eller klicka ut moset runt om fisken. Gratinera i 225°C i 20 minuter. Strö gärna lite dill över den färdiga gratängen. Servera med rivna morötter och ärtor.



Om jag ska förbereda denna middag brukar jag som sagt koka ihop såsen, tillaga fisken i 15 minuter i ugn och koka potatisen och göra färdigt moset. När vi sedan ska äta middag är det bara att slå på såsen, spritsa ut moset och gratinera fiskgratängen.


En perfekt och god vardagsmat.

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00