ANNONS

Falafel på gula ärtor

/
falafel, vegansk falafel,

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Att göra falafel på gula ärtor är något jag funderat på länge. Men det har inte blivit av märkligt nog. För jag har alltid en förpackning torkade, gula ärtor hemma. Och i övrigt behövs ju faktiskt inte speciellt många ingredienser.


Så önskade Sebastian att vi skulle äta falafel till middag i förra veckan. Då fick jag att gyllene tillfälle att ge mig på detta med att förvandla svenska , gula ärtor till falafel.Dock upptäckte jag att det var väldigt skralt med just torkade, gula ärtor hemma just nu. Antagligen gick de åt i vintras när jag skulle torka Isacs dyngsura skor.


Men som tur är hade mamma ett paket hemma. Så det var bara att sätta igång. För när man gör falafel, oavsett om det är på kikärtor eller på gula ärtor måste man blötlägga de torkade baljväxterna innan.Just nu känns det mer rätt än någonsin att faktist försöka laga mat på så mycket svenska råvaror vi bara kan. Och ett paket svenska, gula ärtor är dessutom riktigt billig mat att använda. Jag tror att ett paket går på runt 20 kr. Bättre kan det ju inte bli känner jag!

falafel, vegansk falafel,

Photographer: Sebastian Niemi Ca


När ärtorna blötlagts ska de INTE kokas. Nope, de ska bara mixas. Det kan kännas lite märkligt, men det blir allra bäst så. Jag lovar. Låt matberedaren göra jobbet så får du en härlig falafel på tallriken inom kort.


Tänk på att blötlägga ärtorna i en stor och rymlig skål. De sväller nämligen upp en hel del.


Jag brukar blötlägga mina baljväxter på kvällen innan jag ska använda dom. Vilket innebär att dom ligger i blöt i nästan 24 timmar. Men 10-14 timmar räcker.


Jag friterade inte min falafel utan stekte den bara i rikligt med olja. Halvfriterade kan man kalla dom. Men vill man går det såklart fint att fritera på riktigt.


Falafel på gula ärtor, ca 6 port:


500g torkade, gula ärtor (blötlagda i minst 10 timmar)


1 gul lök


4 vitlöksklyftor


1 knippe färsk persilja


2 msk falafelkrydda


2 tsk salt


2 tsk bakpulver


lite  vatten eller olja


vegetabilisk olja att steka i


Skölj de blötlagda gula ärtorna noga. Jag har en ganska stor matberedare, så den klarar av att mixa alla ärtor på en gång. Men annars mixar du dom i omgångar.


Mixa tills du har en lätt grynig massa. Stanna matberedaren och skrapa ner de mixade ärtorna från sidorna av skålen så att alla ärtor mixas till samma storlek.


Skala lök och vitlök. Hacka den grovt tillsammans med persiljan. Lägg i det i matberedaren och fortsätt mixa tills allt är finhackat. Tillsätt falafelkrydda och salt. Låt stvå svalt i cirka 15 minuter. Blanda sedan i bakpulver. Känns smeten något för smulig, ha i vatten eller några droppar olja och rör om.


Forma till falafel i önskad storlek. Jag brukar blöta händerna med kallt vatten emellanåt. Då fastnar inte smeten lika lätt.


Stek falafeln i rikligt med olja.


Jag serverade min falafel tillsammans med grönsaker och en sås gjord på:


3 dl gräddfil


1 tsk buljongpulver


1 tsk lökpulver


saltFamiljen åt allt i pitabröd. Jag hade stekt små bitar av pitabröd och åt min som en sallad med pitabrödet till.


8

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00