ANNONS

Nässelsoppa

/

soppa, vår, soppa på brännässla

Finns det något som andas vår mer än den första soppan kokad på nässlor? Jag tror nästan inte det.


Inte för att jag är den som varje år har kokat nässelsoppa. Det vill jag inte påstå. Men det kändes liksom som om jag inte kunde låta bli i år. Vi har en helt fantastiskt taggig häck bestående av nyponrosor. Och i den häcken växer varje år små späda brännässlor. Som såklart blir allt annat än späda om man inte rensar bort dom tidigt. Jag sneglar på dom varje dag, för jag går förbi dom när jag går till bilen. Ondgör mig över rosornas taggar som gör nässlorna svåråtkomliga. Oavsett om det skall kokas soppa på dom eller om jag bara ska rensa bort dom.


soppa, vår, soppa på brännässla

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Mormor brukar alltid berätta, om en granne. Som utan problem kunde plocka brännässlor med bara händerna. Kanske blir det så när man arbetat med händerna en livstid? Han kände inte av nässlornas stickande och brännande.


Så här på våren kan jag plocka dom utan större problem. De bränns inte speciellt mycket nu. Men sen. Aj aj aj vad dom kan brännas.


När jag var barn och kom farandes på cykel till mormor och morfar fick man alltid komma ihåg att spana efter nässlorna på våren. För frågan kom som ett brev på posten: Har du sett till några nässlor än?


Runt skomakarstugan och dasset, där kom de allra första. Och när man avrapporterat det gick mormor ut och plockade. Med den stora orangea saxen från Fiskars i högsta hugg. Sedan kokade hon nässelsoppa med ägg.


Tänk att mat som förr verkligen var mat man åt för att det till mångt och mycket var gratis, nu ses som en delikatess.


soppa, vår, soppa på brännässla

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Brännässlor är verkligen en superväxt vi har här i Sverige. Förutom att det faktiskt är helt gratis, så innehåller 100 g nässlor:

  • 256,7% av ditt dagliga behöv av vitamin K
  • 97% av ditt dagliga behöv  av vitamin B9
  • 218,8% av ditt dagliga behöv av vitamin C
  • 31,4% av ditt dagliga behöv av Järn
  • 74,2% av ditt dagliga behöv av Kalcium
  • 33,5% av ditt dagliga behöv  av Kalium
  • 22,9% av ditt dagliga behöv av Magnesium

Inte illa va?


Något man ska tänka på är att kalcium kan hämma upptaget av järn. Därför väljer jag en växtbaserad grädde i soppan.


soppa, vår, soppa på brännässla

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag väljer att inte mixa min soppa slät, jag gillar när man känner små bitar av löken och nässlorna. Men vill du hellre ha den helt slät, mixa den med mixerstav!


Nässelsoppa med kokt ägg 4 port:


ca 2 L späda nässlor


1 gul lök


1 vitlök


olja att steka i


2 msk buljongpulver


2 msk gräslök


1 msk vetemjöl


2 dl havregrädde


ca 1 L vatten


1 msk färskpressad citron


salt & peppar


4 kokta ägg


Skölj nässlorna noga och klipp bort eventuella rötter som kommit med. Förväll nässlorna i rikligt med vatten i cirka 5 minuter. Sila av nässlorna och krama ur vattnet.  Hacka nässlorna fint.


Hetta upp lite olja i en kastrull Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt buljongpulver, vetemjöl och havregrädde. Låt allt koka upp och tjockna. Ha i nässlorna och vattnet. Låt koka i cirka 5 minuter. Smaka av med citron, salt & peppar.


Servera soppan tillsammans med kokta ägg och lite färsk gräslök.Brukar ni koka nässelsoppa?


7

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00