ANNONS

Bondkakor

/
småkakor, småkaka, kaka, baka

Photographer: Sebastian Niemi CaJag vet inte vad det är, men jag har helt snöat in på småkakor. Klassiska små spröda kakor som är sådär ljuvligt goda att doppa i kaffet. Därför bakar jag nu småkakor för glatta livet. Här om dagen var det schackrutor, idag bondkakor.


För alltså, när ät ni en hembakad bondkaka sist? Det var kanske inte igår nej. Min moster hade bakat ett gäng till jul och då slog det mig hur makalöst gott det faktiskt är. Med en klassisk lite bondkaka till kaffet.

småkakor, småkaka, kaka, baka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag sitter jag hemma i soffan och jobbar. Ni vet, fryser lite, har aningens med feber och känner mig allmänt hängig. Så då känner jag att det bästa är att jobba från soffan om man kan. Bara det slutar regna ska jag ta med mig hunden ut och få lite frisk luft. Det brukar också vara bra när man inte känner sig helt på topp så här.


Som vanlig kommer en förkylning helt opassande. Imorgon har jag ett event i Stockholm och nästa vecka är sista rycket innan barnen går på sportlov en vecka. Så jag känner att då måste jag hinna jobba undan lite extra mycket. Inte ligga hemma och vara krasslig!

småkakor, småkaka, kaka, baka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag funderar nu på vilken nästa klassiska småkaka ska bli. Brysselkex? Vaniljdrömmar? Eller vad är man sugen på?


Jag gjorde mina bondkakor liksom lite rejäla. Inte tunna. Jag vill att det ska vara mycket kaka. Och fick ut ca 30 st av den här degen. Men gör du dom tunnare och lite mindre får du med all säkerhet ut ca 50 kakor skulle jag tro.


Kom ihåg att det är viktigt för degen att vila i kylen, så hoppa inte över det.


Bondkakor:


200 g mjukt smör


2 dl strösocker


2 msk ljus sirap


5 1/2 dl vetemjöl


1 tsk bikarbonat


ca 50 g hackad mandelBlanda smör, socker och sirap väl. Rör ihop vetemjöl och bikarbonat. Blanda i det tillsammans med de hackade mandlarna. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Överarbeta inte.


Forma till en eller två långa, rullar och låt vila i kylen i minst 30 minuter.


Tag sedan fram och skär i skivor med en vass kniv. Baka i 200°C i cirka 7 minuter.

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00