ANNONS

Kyckling i currysås

/
currykyckling, curry

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ute blåser det storm, men här inne i mitt kök fylls luften av magiska dofter. Curry som får fräsa med lök tills löken går att mosa med en sked. Vardagen är här på riktigt och därmed även vardagsmaten. Vi skrev en lång lista igår, på vardagsmat alla fick önska att vi ska laga under våren. Jag tror vi kom upp i 34 maträtter. Däribland kyckling i currysås.


Men att få till en riktigt god currysås, det är inte det enklaste. Jag har svettats och brottats med denna rätt, för att få den som jag vill ha den. Och med åren har jag samlat på mig ett par tips och trix:

  • Låt ALLTID curryn få steka tillsammans med löken på låg värme. Gärna länge.
  • Välj en curry av bra kvalité. Eftersom curry är en blandning av kryddor kan lite vad som stoppats i den. Har du otur består den mest av gurkmeja, som gör den gul.
  • Curry är bästa kompis med fett. Därför tycker jag det blir allra godast att steka lök och kryddor i smör. Och sedan tillsätta en liten skvätt grädde i såsen. 1 dl gör otroligt stor skillnad!
  • Det gamla husmorstipset med en nya socker i såsen passar ypperligt här.
  • Har du tillgång till riktigt, hemkokt kycklingfond blir det absolut godast.
currykyckling

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag tycker dessutom de flesta curryblandingar är lite för mjäkiga i smaken. Därför brukar jag alltid ha i lite extra chili. Det lyfter liksom smakerna. Men för att det inte ska bli för starkt för barnen serverar jag även lite chili på sidan om så var och en kan krydda på efter smak.


Det här är riktigt fin vardagsmat. Som faktiskt blir klar på 30 minuter. Bättre än så blir det ju inte!


Vill man inte ha kyckling i sin curry kan man steka blomkål och låta koka i såsen. Eller som här, där jag gjort en

vegetarisk variant med Quorn

och utan mjölkprodukter.


Men för er som söker ett klassiskt recept på kyckling i currysås, så har ni det här:


Kyckling i curry:


1 stor gul lök


2 msk curry


ca 1 tsk chilipulver


smör att steka i


700 g kyckling (jag använder alltid innerfilé)


2 msk vetemjöl


ca 5 dl mjölk


1 dl grädde


1 msk koncentrerad kycklingfond


salt & svartpeppar


1 nypa socker (jag tog kokossocker)Skala och finhacka löken. Stek den i lite smör. Pudra över kryddorna och låt steka på medelvärme tills löken mjuknat. Skär undertiden kycklingen i små bitar och låt den steka med löken. Blanda ut mjölet i lite av mjölken tills det blir klumpfritt och tjocknar. Slå mjöl och mjölkblandningen, mjölken, grädden och fonden över kycklingen. Låt allt koka upp och koka på medelvärme tills såsen tjocknat och kycklingen är helt klar. Smaka av med salt, peppar och lite salt.


Servera med ris, matvete eller vad ni föredrar. Och en stor sallad såklart!Middagen är serverad!

10

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00