ANNONS

Sillröra till jul

/
julsill, sill, jul

Min mamma har en handskriven receptbok. Ni vet en sån där svart med röd rygg. Där hon under åren varvat extra bra recept med någon lite dagboksanteckning. Jag brukar tänka att det är ungefär samma sak som jag gör här. Varvar mina bästa recept med någon anteckning om hur livet är just nu. Om det är regn eller sol, har det hänt något i familjen, bara små vardagsbetraktelser.
Och 21/12-03 kan man hitta det här receptet på Lenas sillröra i mammas receptbok. En sillröra vi har haft med på varje julbord sedan dess och som jag brukar passa på att ta med om vi äter knytisjulmat med andra. För gillar man sill brukar den här bli riktigt omtyckt!

julsill, sill, jul


Men hur såg då livet ut i december 2003 hemma hos familjen Seidel kan man undra? Jo det snöade och blåste, pappa Henrik funderade på att byta jobb, jag läste första terminen till undersköterska på gymnasiet och min syster hade börjat högstadiet. Mamma Ylva jobbade på lasarettet och pluggade samtidigt. Dessutom mådde både hund, katt, höns och kanin bra 🙂
Sånna små anteckningar är receptboken full av. Fint att läsa om ändå, nästan 20 år senare. Även om det inte är annat än små vardagsbetraktelser.
Ska jag skriva något litet om hur vardagen är här hemma idag skulle jag nog skriva att en ny liten familjemedlem flyttade hem till oss i söndags. Ett litet svart yrväder vid namn Carlsson huserar nu i vårt hus.
Och jag har verkligen glömt hur det är att ha katt! Haha han är verkligen överallt. Men barnen är överlyckliga! Dessutom är det bara att ta med katten till barnens sängar på morgnarna så får man upp dom utan problem. Perfekt så här sista veckan innan jullovet!

julsill, sill, jul

Men åter till sillröran. den blir som allra godast om man gör den en dag eller två i förväg sådär.


Sillröra:
600 g löksill
1 rödlök
1 purjolök
ca 2 msk dill
2 dl majonnäs
1 dl grädde
3/4 dl kaviar (typ kalles kaviar)
2 tsk citronpeppar
Häll av sillen och skär den i bitar. Skala och finhacka rödlöken. Skär ner purjolöken i mindre bitar.
Blanda sill, lök, dill, majonnäs, grädde, kaviar och citronpeppar väl och ha upp i en burk med tätslutande lock. Låt stå i kylen till servering.
Så gott på julbordet eller på en hård knäckemacka.

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00