ANNONS

Inlagd rödkål till jul

/

Jul

,

Jul - mat

,

Sallad

,

Vegetariskt

,
rödkål till jul

Photographer: Sebastian Niemi Ca


12 dagar kvar till jul hörrni. Hur känns det? Jag känner mig ändå rätt i fas. De flesta julklapparna är klara och de som är kvar har jag nog koll på känns det som. Den kommande helgen är det fullt ös med flera luciafiranden, lite jobb, julkväll med goda vänner och så ska vi äntligen hämta hem en kattunge på söndag. Till barnens stora lycka. Sebastian är inte lika överlycklig precis..


Jag är som ni vet vid det här laget en storälskare av kål. I alla former. Förutom en. Och det är kokt kål. Det går bara inte. Trotts mina tyska gener vänder det sig lite i min mage när jag känner lukten av varm rödkål. Det går bara inte.


Därför tänkte jag testa att göra inlagd rödkål till jul istället. För det är himla vackert men också gott på julbordet!


rödkål till jul

Photographer: Sebastian Niemi Ca


I många inläggningar är det en hel del socker. Men jag har dragit ner på det i den här inläggningen. Dels för att jag inte riktigt gillar att det är så sött, men också för att vi kommer äta upp kålen på ett litet kick, så den behövs inte som någon konserverande effekt. Men gillar man en mer söt variant, öka på mängden socker.


Inläggningen är god att smaksätta med både kryddpeppar, kanel, lagerblad, nejlika och stjärnanis. Det sistnämnda är jag inte helt förtjust i. Men om du är det-kör på!

rödkål till jul

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag vägde inte hur mycket kål jag använda. På grund av att min hushållsvåg precis gått sönder. Men jag rev kål som fyllde ungefär 1 1/2 L. Och det blev precis lagom till den här mängden vätska.


Inlagd rödkål till jul:


2 dl vitvinsvinäger


5 dl vatten


1/2 dl strösocker


1 tsk salt


2 msk kryddpeppar


5 lagerblad


3 hela kanelstänger


Blanda ättika, vatten, socker, salt, kryddpeppar, lagerblad och kanel i en kastrull. Värm tills allt socker lösts upp.


Skiva rödkål tunt (jag använder alltid en mandolin, gillar det bäst). Lägg kålen i en burk och slå ättikslagen över. Sätt på locket och låt stå svalt och mörkt fram tills det är dags att äta den!


Perfekt att ha till julbordet!

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00