ANNONS

Krämig linsgryta

/
vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat

Linsgryta!! Säger jag.


Hur många recept på linsgrytor kan internet klara av tänker du..


Men, saken är den att har man bara lite bra basgrejer i skafferiet så lovar jag att en god linsgryta kan rädda dig ur många knipor. Som de gånger man 

inte orkar 

ta sig in på ica efter jobbet. Eller då man ligger hemma i en redigt tråkig förkylning och inte orkar laga mat. Eller när man helt enkelt bara är sjukt sugen på god mat. Vid alla de här tre tillfällena passar det utmärkt att laga en linsgryta. För det kräver få ingredienser (som du antagligen redan har hemma), går snabbt och blir sjukt gott!


vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat

Photographer: Sebastian Niemi Ca


När jag välja bort rött kött åt vi linsgryta på tok för ofta. Det var liksom det som jag behärskade. Och då blev det lingryta. Nu var det längesedan vi åt det. Vilket är synd, för en riktigt god linsgryta är mumma får både knopp och kropp!


Ibland blir man avskräckt, för ingredienslistan till en gryta som denna kan kännas evighetslång. Men frukta inte. Det brukar mest vara olika sorters kryddor. Kryddor som man allt som oftast kanske redan har hemma. Ingrefära, chili, spiskummin och kanel. Men. Det går faktiskt precis lika bra att köpa en påse med färdigblandade kryddor. Det gör jag när jag inte orkar hålla på. Det är inget VM. Utan vi pratar om att få fram em god vardagsmiddag här.


vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat

Jag brukar alltid ha i en skvätt (ok, kanske lite mer än en skvätt) kokosmjölk. Det gör hela skillnaden. Vill man så tar man rätten till en ny nivå om man även har i en oförsvarligt stor klick smör. Men det gör man ju som man vill med den saken.Krämig linsgryta:


1 gul lök


4 vitlöksklyftor


1 msk Garam Masala


2 msk tomatpuré


400 g krossade tomater


2 1/2 dl röda linser


ca 6 dl vatten


ca 2 dl krämig kokosmjölk


salt


saft från 1 lime


av ca 50-100 g smör


ett gott bröd, solroskärnor och färsk persilja att toppa medSkala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Fortsätt steka på svag värme.


Slå sedan på krossade tomater, linser och vatten. Koka i ca 15 minuter eller tills linserna känns mjuka men inte sönderkokta. Rör i kokosmjölk och smaka av med salt och lime. Om du vill, ha en klick smör.


Servera med ett gott bröd, färsk persilja och solroskärnor.Nå, vad tycker ni om linsgryta? Hiss eller diss?


3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00