ANNONS

Kardemummadrömmar

/
drömmar, småkakor, småkaka, kaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Alltså, jag har gått och förälskat mig. I småkakor. Min inre tant jublar när kakburkarna är fulla med små söta kakor. Som passar utmärkt till en kopp kaffe. Eller allra helst två kakor till en kopp paffe, det blir bäst tycker jag. Senast fyllde jag kakburken med fina kardemummadrömmar. För finns det något jag gillar extra mycket på hösten så är det smaken av kardemumma. Så varför inte smaksätta en omgång drömmer med det. Jag kan ha haft i en gnutta kanel också. Men sedan fick jag hejda mig. Det var ju inga pepparkakor jag skulle baka.


drömmar, småkakor, småkaka, kaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Trixet när man bakar eller för den delen lagar mat med kardemumma är att använda hela kardemummakärnor som man mortlar. Det gör hela skillnaden. Jag lovar. Så testa det nästa gång, om ni inte redan upptäckt det.


drömmar, småkakor, småkaka, kaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Drömmar kan vara lite läskiga att baka. Mest för att jag fått för mig att det ska vara svårt. Men, peppar, peppar så har jag lyckats de gånger jag bakat drömmar. Kanske har jag haft en himla tur, eller så är det inte så svårt som folk fått för sig.Morfar berättade att hans mamma Anna bakade de godaste drömmarna. Jag ska nog hem dit och kolla efter om hennes recept kan finnas i mormors receptbok.

drömmar, småkakor, småkaka, kaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag var vi på utvecklingssamtal i Axels skola och sedan åkte han och hans kompis Johannes med hem. Vilket hejdlöst fnitter från dessa killar alltså. Jag bjöd på mellis- dom bjöd på de sämsta skämt jag hört. Men tydligen går dom hem hos 8-åringar.


-Ser du diskmedlet?


-YES!


Detta framkallade ett hysteriskt skrattanfall mitt i en yoghurttugga. Sen länsade dom kakburken och återgick till sitt fotbollsspelande ute. Ibland blir jag lite avundsjuk på mina barn. Jag har så otroligt många fina minnen från min bardom. Och dom har hela den framför sig. Oändliga timmar med sin bästa kompis, att bara få sitta och snacka gojja, utan några som helst krav eller saker att göra.


Efter att grabbarna tagit svängen förbi kakburken finns det nu exakt 1 kaka kvar. Jag antar att jag måste åka förbi mormor och kolla om jag kan hitta på det där receptet någon dag.Kardemummadrömmar ca 20 st:


100 g mjukt smör


3 dl strösocker


2 hela kardemummakärnor


1 tsk kanel


1 dl olja (utan smak)


1 tsk hjorthornssalt


4 dl vetemjöl


Arbeta samman smör och socker. Mortla kardemummakärnorna och blanda i dom tillsammans med kanelen. Tillsätt oljan, lite i taget under konstant omrörning. Blanda ihop hjorthornssalt och vetemjöl. Sikta i detta i smeten och arbeta snabbt ihop till en deg. Det är viktigt att inte överarbeta degen!


Forma degen till 20 stycken lika stora bollar och lägg ut på två plåtar, se till att det är ordentligt med utrymme mellan kakorna då de flyter ut en del under gräddningen.


Grädda i 175°C mitt i ugnen  i cirka 20 minuter. Tag ut och låt kakorna svalna på plåten.Har du någon småkaka du gillar lite extra mycket!


3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00