ANNONS

Enchiladas

/

Bröd

,

Gratänger

,

Kyckling

,
vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej du ljuva fredag!


Här skiner solen från en klarblå himmel och det känns som det kan bli en helt ok start på helgen. Även om Axel är hemma från skolan idag. För skruttig för att vara i skolan, men lite för pigg för att vara hemma skulle jag vilja diagnostisera honom. Eller, tillräckligt pigg för att bråka med sin bror i alla fall. Just nu är dom hysteriskt osams om vad de ska kolla på. När jag försökt medla fred tillräckligt många gånger och det är som om dom faktiskt vill bråka, ja då stoppar jag lurar i öronen och fortsätter jobba en stund till. Så får dom lösa problemet själva.. När jag jobbat klart har jag lovat bullbak. Hoppas det kan få barnen på aningens bättre humör. Eller så blir det kaos av allt. Den som lever får helt enkelt se 🙂 Men, det är som sagt fredag och vad passar bättre än att dela med sig av ett smarrigt fredagsrecept. Vad sägs om en hel form med enchiladas? Lättlagat, enkelt att variera och uppskattat av alla här hemma.

vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag gjorde mina enchiladas på kyckling, men det går precis lika bra att använda quornbitar eller någon form av färs. Sen var jag så wild att jag faktiskt hade i en hel drös svarta bönor. Axel rynkade på näsan och funderade över varför jag var tvungen att ha i så många. Isac fick blunda och ta en tugga. Och tyckte det var väldigt gott. När han såg att det var fullt med svarta bönor i maten fick han erkänna att det var gott ändå. Och att han faktiskt ätit bönor på förskolan och tyckt det smakat ok.


När middagen var slut hade han fått i sig nästan två hela rullar. Så vi kan väl säga att maten fick mer än godkänt av min största matkritiker. Svarta bönor till trots.


vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det finns säkert lika många recept på enchiladas som det finns sombreros här i världen. Jag gjorde det otroligt enkelt för mig idag. För så här en fredag, då vill jag ändå att maten ska gå fort att laga. Och inte vara så krånglig.


Servera med massa goda grönsaker, lite salsa och annat gott som hör fredagar till.


En enkel variant till den annars väldigt klassiska fredagstacosen.


Enchiladas:


700 g kyckling/quornbitar/färs


ca 30 g tacokrydda (motsvarande en påse)


390 g korssade tomater


ca 300 g kokta svarta bönor


ca 3 dl riven ost


1 fp mediumstora tortillabröd


Skär kycklingen i bitar och stek tills den fått fin färg runt om. Tillsätt tacorkrydda, krossade tomater och svarta bönor. Låt allt koka tills kycklingen är genomkokt och såsen tjocknat. Riv osten och blanda i cirka 1 dl av osten i tomatsåsen.


Lägg ut ett tortillabröd i en ugnsfast form. Bred ut kycklingröran i mitten. Rulla ihop till en tight rulle. Upprepa med resterande bröd. Spar lite av såsen och bred ut ovanpå rullarna. Toppa sedan med resterande mängd ost och gratinera i 225°C i cirka 15 minuter eller tills osten börjar få färg.


Självklart går det bra att hacka ner andra grönsaker i såsen. Zucchini, aubergine, majs, tomat och paprika fungerar fint för att liksom dryga ut såsen lite. Men idag ville jag ha något som gick ruskigt snabbt. Så då fick det bli så här i all sin enkelhet.


Jag äter det gärna precis som det är, med massa sallad till. Men gillar man sås är det gott att ha både salsa och gräddfil till,


Jag önskar er alla en himla fin start på helgen <3

5

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00