ANNONS

Pastasås med morötter

/
vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det finns ett par saker som alltid underlättar vardagspusslandet. Och det är att ha en förpackning valfri färs i frysen, krossade tomater i skafferiet och lite morötter i kylen. På mindre än 30 minuter kan man trolla fram en middag som antagligen hela familjen kommer att gilla. Hemma hos oss består färsen av vegofärs. Men man tar såklart det man själv gillar bäst. Men jag tycker det är ett himla bra tips till att få in en vegetarisk måltid. Som barnen äter utan att knorra. När jag lagar mat kan det hända att det blir 1/3 förpackning färs över som jag fryser in. Tillsammans med lite rivna morötter och krossade tomater blir det basen i en urgod pastasås. Som inte bara kan göras vegetarisk, den blir ruskigt billig att laga också.


vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Nu är det sedan länge känt att en köttfärssås blir allra godast när den fått koka länge. Har man tänkt sig att laga en vegetarisk köttfärssås lär man bli besviken om man kokat den i fler timmar. Det klara nämligen inte vegofärsen av. Istället är mitt tips att koka ihop tomatsåsen och låta den puttra så länge man har tid till. Och sedan steka på vegofärsen och ha i den mot slutet. Då blir maten god och alla blir lyckliga och glada.

vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det här är verkligen ingen världsnyhet. Att dryga ut köttfärssåsen med morötter. Men ibland kan man behöva påminnas, Om att man visst kan laga något av den där skvätten färs som finns i frysen och som ensam aldrig skulle mätta 4 hungriga magar. Eller, att de där morötterna du glömde i nedersta lådan i kylen och som nu börjar bli lite mjuka, de gör köttfärssåsen lite sötare och himla mycket godare. Dessutom känns det alltid som om jag får en måltid gratis, när jag lagar middag av sådant som liksom blivit över från tidigare middagar. Hur bra som helst ju!


Pastasås med morötter:


1 gul lök


2 vitlöksklyftor


valfri mängd färs (jag hade nog ca 350 g)


1 stjälk selleri


2 msk tomatpuré


1 msk paprikapulver


3 stora morötter


1 dl rött vin eller balsamvinäger


2 fp krossade tomater


2 tsk buljongpulver


1 msk tamarisoja


salt & pepparSkala och finhacka lök och vitlök. Stek löken mjuk i en gryta. Tillsätt färsen och stek tills den börjat på färg. Skiva selleri och riv morötterna. Ha i detta i grytan tillsammans med tomatpuré och paprikapulver. Fortsätt steka ett par minuter. Slå över vin/balsamvinäger, krossade tomater, buljong och soja. Låt allt koka ihop i minst 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Servera pastasåsen med nykokt pasta, grönsaker och en lagom mängd riven ost.


Jag åt min köttfärssås till grönkål som jag masserat in med lite olja och flingsalt. Hur gott som helst!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00