ANNONS

Tikka masala

/
indisk gryta, vego, vegan,

Under vinterhalvåret blir det mycket grytor hemma hos oss. Oavsett om det är vardag eller helg. Det är lättlagat och enkelt att variera. i veckan lagade jag en tikka masala. Och jag ska ärligt erkänna att jag verkligen inte är någon expert på det indiska köket, så vi kan väl säga att det är en variant av tikka masala.. Min variant.


Eftersom jag helst inte äter kyckling har jag gjort min Tikka Masala på quorn. Men den går såklart lika bra att göra med bitar av kyckling. Den tar då lite längre tid att laga bara, eftersom kycklingen verkligen måste vara genomstekt. Men känn dig fri att ta det ni gillar bäst helt enkelt.


indisk gryta, vego, vegan,

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Denna lördag känns som den kommer gå i ett. Sebastian är och tränar nu, när han kommer hem åker jag in och ska fixa lite ärenden på stan och sedan till gymmet. Sen ska Axel till sin kompis Johannes och Isac till sin kusin Mexes för övernattning. Första gången Isac sover hos någon annan än mor eller farföräldrarna! Lite pirrigt för oss alla är det nog allt. Han har gått och väntat hela veckan på att det ska bli lördag!


Efter det blir det fix och piff för ikväll ska vi på mamma Maries 60-års fest. Ja alltså det är inte min riktiga mamma, hon heter ju Ylva. Marie är min bästa kompis mamma och under större delen av min uppväxt spenderade vi dagarna (och nätterna) hemma hos dom. Så det blev liksom mamma Marie. Det är så fint att se tillbaka på sin barndom och inse att man inte bara fann en bästa kompis där för över 20 år sedan, man fick även en andra familj. Flera vuxna runt om en. Som man kanske inte träffar eller har kontakt med dagligen, men som ändå fortfarande finns med i ens liv. Jag hoppas verkligen mina barn kommer hitta tryggheten i sina vänners familjer, på samma vis!


indisk gryta, vego, vegan,

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Men ska du inte som vi, på fest ikväll. Då kan jag rekommendera att du lagar iordning en tikka masala. Självklart kan den här grytan stå och puttra länge, länge. Det mår den bara bra av. Nästa gång ska jag faktiskt testa att göra den i min Crock Pot. Men, har man inte den tiden, då går det fint att laga klart detta på 30 minuter. Vilket gör det till ultimat mat att laga både till vardags och på helgen!


Tikka masala:


1 stor gul lök


3 vitlöksklyftor


olja att steka i


2 msk tomatpuré


1 msk garam masala (indisk kryddblandning)


1 nypa chili


2 cm färsk ingefära


400 g krossade tomater


ca 2 dl vatten


1 1/2 dl okokta röda linser


3 dl creme fraiche (eller havregrädde eller havrefraiche)


salt & svartpeppar


citron


färsk persilja eller koriander


300 g quorn i bitar eller kyckling


tillbehör:


ris


hackade nötter


grönsallad



Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i lite olja tills löken blivit mjuk. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Skala och finhacka eller riv ingefäran. Låt allt steka ett par minuter. Rör om så inte kryddorna bränns vid. Ha i krossade tomater, vatten och linser. Låt allt sjuda i cirka 10 minuter eller tills linserna mjuknat. Tillsätt creme fraiche och quornbitar. Låt sjuda i ett par minuter. Smaka av med salt, peppar, citron och hackad färsk persilja eller koriander.



Servera med ris, hackade nötter och sallad.



Nu hoppas jag ni alla får en riktigt fin lördag!

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00