ANNONS

Lax i vitlökssås

/
snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej och glad onsdag vänner!


Här började vi dagen med -16 grader ute och ett vatten som frös under morgonen. Men det var snabbt fixat så sen kunde morgonen rulla på som vanligt. Förutom att jag glömde Isacs termobyxor hemma, så när vi lämnat Axel vid skolan var det bara att vända hem igen. Ibland är livet bra härligt. Men jag hade som tur var ingen speciell tid att passa, så behövde inte bli stressad ändå.


Idag tänkte jag bjuda på ett recept som kanske underlättar i din vardag. Och gör 

dig 

mindre stressad. Nämligen lax i vitlökssås. En middag du lagar på cirka 20 minuter. Vad säger ni om det va?


snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det finns faktiskt en hel del vardagsmat som är riktigt lättlagad. Som inte tar lång tid att göra och ändå är från grunden. Nästa gång jag lagar detta ska jag klocka, men tror helt ärligt att det inte tog mer än 20 minuter. Dessutom lagas lax och sås i samma stekpanna. Vilket gör att det inte blir så mycket disk heller.


snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag vet att ni är många som gillar min

lax i citronsås.

Det här receptet påminner om det, men istället för att tillaga allt i ugnen gör du det i en och samma stekpanna.


Såsen till min lax har jag valt att smaksätta med vitlök och örter. Jag tog av vad för frysta örter jag hade hemma. Det är så smidigt att ha frysta örter hemma. Då kan man lätt piffa upp vilken tråkig sås som helst! Hur vitlöksstark man vill ha sin mat kan man ju anpassa efter vilka som ska äta. Jag tog en medelstor vitlöksklyfta och det gav precis lagom med smak för oss. Men gillar ni vitlök är det bara att ösa på 🙂


När man gör såser helt baserade på creme fraiche kan det vara gott att ha en liten skvätt grädde för att ta udden av syran.Lax i vitlökssås:


4 laxfiléer


1 msk dill


1 msk gräslök


1 msk persilja


salt & svartpeppar


1 vitlöksklyfta


1 tsk grönsaksbuljongpulver eller 1/2 buljongtärning


3 dl creme fraiche (jag brukar ta 15%)


1 msk grädde


Klappa laxen helt torr med lite papper. Tag lite av örterna och strö över laxen, tillsammans med salt och peppar.


Stek laxen i en stekpanna med lite olja. Cirka 2 minuter per sida. Lag ur laxen ur stekpannan. Finhacka vitlöken och stek den mjuk på medelvärme. Se till att inte vitlöken bränns vid. Ha på buljong, creme fraiche, grädde och resterande örter. Låt koka upp. Lägg i laxfiléerna och låt allt koka ett par minuter tills laxen är klar. Smaka av såsen med lite salt och peppar.Ät med råris och grönsaker. Enkel och god vardagsmat!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00