ANNONS

Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli

/

Grytor

,

Samarbeten

,

Vegetariskt

,

I annonssamarbete med Kockens


Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Som ni kanske märker här på Linnéas Skafferi har jag snöat in lite på rotfrukter och olika former av pumpa. Men jag gillar att laga mat efter säsong och har jag fastnat för en råvara, då vill jag tillaga och äta den flera gånger i veckan. Sedan tröttnar jag tvärt. Men fördelen med tillexempel pumpa är att den bara finns under en begränsad period nu på hösten. Alltså är det bara att frossa tills man inte vill se en pumpa till på ungefär ett år.


Idag har jag gjort en sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli. Både sötpotatis och pumpa har en söt, lite nötig smak vilket är helt perfekt till grytor som dessa. För du kan verkligen ösa på med kryddor här. Jag har bland annat använt  Kockens ekologiska cayennepeppar, Kockens ekologiska kanel och Kockens ekologiska paprika. Just kanel passar utmärkt att ha i allt från grytor till köttfärssåsen. Vi förknippar den lätt med bakning, men det blir en sådan kryddig och lite djup smak i maten om man pudrar över lite kanel!


Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli

Photographer: Sebastian Niemi Ca


I förra inlägget om Kockens skrev jag ju om deras fiffiga burkar. Att ingen tagit fram kryddburkar tidigare där man bara behöver snäppa upp locket! Hur fiffigt som helst. Sedan har dom satt en etikett med burkens innehåll på locket, vilket gör det så mycket enklare att ta rätt burk om man har alla kryddor står i en låda tillexempel.

Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag gillar butternutpumpa, den är rätt vanlig i Sverige nu och finns nästan alltid att få tag på i mataffären. Och ihop med sötpotatis och alla kryddor blir det här verkligen en smakrik och härlig höstgryta. Idag har jag gjort den helt vegetarisk. Men du kan såklart ha i bitar av stekt kyckling om du vill. Det går även fint att ha i en eller två burkar kikärtor för att få upp proteininnehållet lite. Eller varför inte låta lite röda linser koka med i grytan!


Så här på hösten behöver vi allt ljus och all färg vi kan få, därför gjorde jag även en solgul saffransaioli till. Perfekt klicka på grytan eller sitta och doppa lite bröd i.


Att göra egen aioli är busenkelt, Men om man inte orkar, hinner eller vill. Ja då kan man faktiskt köpa sig en burk god aioli och bara smaksätta med saffran. Det går fint det med 🙂


Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Krydda på och smaka av hur kryddstark gryta du vill ha.


Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli ca 6 port:


1 rödlök


2 vitlöksklyftor


olja att steka i


600 g butternutpumpa


600 g sötpotatis


ca 1 tsk Kockens ekologiska ingefära


ca 1 tsk Kockens ekologiska gurkmeja


ca 2 tsk Kockens ekologiska paprika


ca 1 tsk Kockens ekologiska kanel


ca 1/2 tsk Kockens ekologiska cayennepeppar


3 msk tomatpuré


1 grönsaksbuljongtärning


2 burkar á 400 g krossade tomater


3 dl vatten


ca 1 dl krämig kokosgrädde


saft från 1/2 citron


salt & svartpeppar


6 port grynmix


pumpakärnor, solroskärnor


färsk persilja



Skala och finhacka lök och vitlök. Stek detta i lite olja på medelvärme. Skala och dela pumpan. Skrapa ur kärnorna (dessa går perfekt att rosta i ugnen sen om man vill). Skala sötpotatisen. Skär pumpa och potatis i bitar. Ju större bitar, ju längre kommer grytan behöva koka på spisen.


Ha i pumpa och sötpotatis och låt steka med löken tills den börjar få lite ytan. Tillsätt ingefära, gurkmeja, paprika, kanel och cayennepeppar. Rör även i tomatpurén. Stek ett par minuter och ha sedan i buljongtärning, krossade tomater och vatten. Låt allt koka under lock tills pumpa och potatis är mjuka. Rör då i cirka 1 dl krämig kokosgrädde och citron. Smaka av med salt och peppar.


Saffransaioli:

2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl neutral rapsolja
1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt
1/2 pkt saffran

Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla. Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål, jag brukar ta ett litermått. Riv vitlöken fint. Ha i olja, saft från citron och senap. Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med saffran och salt. Låt gärna stå minst 30 minuter innan servering.Eller ta en burk färdig aioli och rör i 1/2 pkt saffran. Låt stå minst 30 minuter.



Servera kokt grynmix, pumpakärnor, solroskärnor, massa färsk persilja  och saffransaioli till grytan!


Grytan kan med fördel göras en dag i förväg och sedan värmas då.

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00